Vijesti 28.03.2016.

Pakistan u šoku nakon napada: Među 72 žrtve najmanje 29 djece

ČITANJE: 2 minute
pakistan napad
Pakistan se probudio u šoku od samoubilačkog napada u Lahoreu počinjenog na Uskrs u kojem su ubijene najmanje 72 osobe, od čega 29 djece, prema novim podacima policije koja navodi da su većina žrtava muslimani dok su talibani koji su preuzeli odgovornost rekli da su im cilj bili hrišćani.

Frakcija pakistanskih talibana preuzela je odgovornost za napad počinjen u nedjelju u popularnom parku u Lahoreu u kojem je, prema novim podacima objavljenima u ponedjeljak, među 72 žrtava 29-ero djece, sedam žena i 36 muškaraca.

“Izveli smo napad u Lahoreu jer su hrišćani naša meta”, izjavio je telefonski za agenciju AFP Ehsanulah Ehsan, glasnogovornik frakcije Džamat ul-Ahrar i dodao da pripremaju nove napade, uključujući i škole.

Međutim, većina žrtava su muslimani, kaže pomoćni policijski inspektor Haider Ašraf. Kamikaza se raznio blizu dječjeg igrališta gdje su postavljene ljuljaške u popularnom parku Gulshan-e-Ikbal, blizu središta grada od 10 miliona stanovnika koji je bio prepun ljudi u nedjelju kada je hrišćanska manjina u Pakistanu slavila Uskrs. Liječnici i spasilačke ekipe opisuju scene užasa jer su u lokvama krvi pružali prvu pomoć unesrećenima.

U ponedjeljak je stanje na poprištu atentata haotično. Brojne porodice traže nestale članove. U pokrajini Pandžab u kojoj je Lahore glavni grad proglašena je trodnevna žalost. Ovo je novi napad na djecu u Pakistanu koji je još traumatizovan napadom talibana na školu u Pešavaru u decembru 2014. s najmanje 154 žrtava.

Mlada dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai rekla je da je slomljena zbog tog besmislenog pokolja. U Pakistanu islamističke grupe ciljaju ponekad hrišćanske manjine koje čine dva posto od 200 miliona stanovnika, uglavnom sunitskih muslimana. U dvostrukom napadu na crkve u Lahoreu u martu 2015. ubijeno je 17 osoba.

U nedjelju je policija suzavcem u Ravalpinidju rastjerala protest oko 25.000 pobornika Mumtaza Kadrija, islamista koji je pogubljen u februaru jer je 2011. ubio guvernera Pandžaba Salmana Tasera. Mumtaz Kadri je priznao ubistvo i rekao da se želio osvetiti Salmanu Taseru, političaru koji je branio Asiju Bibi, hrišćanku osuđenu na smrt zbog navodnog bogohuljenja. Informativni kanali nisu prenosili protest u Ravalpindiju, mediji su izloženi sve većoj cenzuri države koja ne želi izvještavati o tom tipu protesta.

Vojska je bila raspoređena kako bi osigurala zonu oko parlamenta gdje su se demonstranti okupljali tokom večeri. Smaknuće Mumtaza Kadrija 29. februara razbjesnilo je islamiste koji su Kadrija uzdignuli u heroja jer je ubio Tasera koji je izjavio da bi trebalo izmijeniti ustavne odredbe o bogohuljenju, prenosi Hina.

(Klix)