Politika 16.12.2015.

Pale: Opozicija napustila sjednicu- ne žele povećanje plate načelnika

ČITANJE: 2 minute
skupstina_pale
Odbornici SNSD-a, Saveza za demokratsku Srpsku (SzDS) i Pokreta za naš grad – Pale su zbog usvajanja odluke o povećanju plata za pet odsto načelniku opštine Pale Miodragu Kovačeviću i predsjedniku Skupštine opštine Predragu Vućićeviću, u znak protesta napustili sjednicu Skupštine opštine Pale.

– Opozicione stranke već godinama ukazuju na kabadahijsko ponašanje opštinske vlasti koja više nema ni trunke poštovanja prema građanima Pala- navodi se u saopštenju ove tri opozicione partije u Skupštini opštine Pale i dodaje da u obrazloženju sporne odluke, koja je usvojena na jučerašnjoj Skupštini opštine, stoji samo da se “odluka o platama opštinskih funkcionera dostavlja Skupštini na usvajanje”.

U saopštenju se ocjenjuje da “takvo obrazloženje dovoljno govori kako potcjenjivački lokalna vlast gleda na svoje građane i njihove izabrane predstavnike”.

U vrijeme kada je prosječna penzija 340 KM, odbornici Pokreta za naš grad, SNSD-a i SzDS smatraju nemoralnim i drskim povećati platu načelnika na 3.500 KM.

– Ostavljamo pitanje čime su opštinski funkcioneri zaslužili da imaju ovako astronomske plate? Čime su funkcioneri Opštine Pale zaslužili da imaju veće plate od ministara u Vladi Republike Srpske? A da situacija bude još tragičnija, da imaju skoro duplo veću platu od premijera Srbije Aleksandra Vučića- navodi se u saopštenju.

Odbornici opozicije u Skupštini opštine Pale pozivaju građane Pala da ne ostanu nijemi pred “otimačinom budžetskih sredstava koju godinama provodi lokalna vlast”.

– Pozivamo da u svakom momentu budu svjesni odnosa funkcionera koje, u ovim teškim vremenima, jedino zanima kako da napune svoje džepove- navodi se u saopštenju.

Kovačević je juče u pauzi zasjedanja Skupštine opštine Pale izjavio novinarima da usvajanjem ove odluke o platama opštinskih funkcionera neće doći do povećanja plata, već su sredstva po ovoj stavci u budžetu povećana za 2.000 KM radi plaćanja doprinosa funkcionerima koji imaju veći radni staž.

– Povećanja plata funkcionerima neće biti- rekao je Kovačević i dodao da je odluka donesena radi usklađivanja sa zakonom koji je donijela Narodna skupština na prijedlog Vlade Republike Srpske.

(Agencije)