Politika 25.01.2023.

Paljba opozicije prema Savjetu ministara: “Ne bi čudilo da predlože Zmaja od Šipova”

ČITANJE: 2 minute

Poslanik DF-a Milan Dunović ocijenio je tokom rasprave u Predstavničkom domu parlamenta BiH o imenovanju ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara da se nisu stekli formalno-pravini uslovi za potvrđivanje ministara jer nije do kraja izvršena bezbjednosna provjera kanidata kako predviđa Zakon o pristupu podacima.
Dunović je rekao da poslanici nisu dobili podatke da li su kandidati za predsjedavajućeg, zamjenike predsjedavajući i ministar bezbjednosti prošli provjeru vezano za pristup tajnim podacima.

Poslanik NES-a Zlatko Miletić rekao je da neće glasati za novi saziv Savjeta ministara, ali je izrazio uvjerenje da će biti dovoljno glasova za njegovo potvrđivanje.

On je dodao da vjeruje u projekt “osmorke”, ali je ukazao na manjak žena među predloženim kandidatima, ocijenivši da bi novi saziv mogao da liči na neki “mačo klub”.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić rekao je da oni koji budu glasali za predloženi Savjet ministara moraju da razmisle o ličnom integritetu.

“Svi smo svjedoci i znamo da su neki od kandidat za Savjet ministara povezanis kriminalnim strukturama, a neki s porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama”, rekao je Bosić, prenosi Srna.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, rekao je da je na djelu samo podjela fotelja i privilegija te oduživanje pojedincima za “lažne performanse i glumatanje u izbornoj kampanji”.

“Ne bi čudilo ni da bude predložen Zmaj od Šipova”, kazao je on, prenosi Klix.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović smatra da novi sastav Savjeta ministara odlikuje nedostatak kompetencija, od kojih su neki, predočili diplome “divljih fakulteta” te pozivao poslanike da ne glasaju za predložene kandidate.

Mehmedović je ukazao na manjkavost procedura provjera kandidata za ministre u Savjetu ministara za koje je rekao da su ih prošli u formalnom smislu.

Borenović istakao je da ne stoje kvalifikacije Mehmedovića koji govori o divljim fakultetima u Novom Sadu, u Palama.

“Zamolio bih poslanike da ne generalizuju stvari jer je riječ o univerzitetima u Novom Sadu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu”, rekao je Borenović.

Poslanik Srpskog kluba Milan Petković smatra da je Mehmedović maliciozno i namjerno univerzitete u Istočnom Sarajevu i Novom Sadu nazvao divljim.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić napomenuo je da u Republici Srpskoj postoje dva javna univerziteta koji su akreditovani, te je i on ocijenio malicioznim navod Mehmedovića.

Poslanik SDA Safet Kešo rekao je da oni koji danas glasaju danas za formiranje vlasti na niovu BiH neće moći biti amnestirani od fragmentacije jer bi ministri mogli samovoljno provoditi politike.

Kešo je takođe pozvao poslanike da glasaju protiv ovakvog Savjeta ministara.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić rekao je da oni koji budu glasali za predloženi Savjet ministara moraju da razmisle o ličnom integritetu.

N.M.