Politika 28.01.2022.

PALMER I AJHORST U NEUMU: Dobro smo počeli, atmosfera je pozitivna

ČITANJE: 2 minute

Nakon višesatnih pregovora Angeline Ajhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove i Metjua Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u Neumu sa predstavnicima lidera stranaka vlasti i opozicije, uslijedilo je prvo obraćanje za medije.

Ajhorst je kazala da je do sada vođena kvalitetna diskusija, prenosi Avaz.

– Kroz jedan razgovor sa većinom političkih subjekata koji su nam se ovdje pridružili, imamo predstavnike i opozicije i vladajućih struktura, kao što sam rekla to je dobra prilika da čujemo zaista različite stavove različita i konstruktivna viđenja. Nakon sinoćnjih inicijalnih razgovora, jutros se dikusija nastavila vezano za temu koju nazivamo paketom unaprjeđenja integriteta izbornog procesa. Radimo na osnovu jednog sveobuhvatnog dokumenta koji su timovi saradnika obuhvatili. Te ideje će i dalje prolaziti ekspertski uvid i ekspertsku analizu, u suštini puno posla je pred nama, ali evo kažem da je izuzetno važno da imamo ovu priliku za jendim konsktruktivnim pristupom svih učesnika, kazala je Ajhorst.

Američki izaslanik za izbornu reformu Metju Palmer rekao je u Neumu da je zadovoljan da su se stranke okupile na jednom mjestu da razgovaraju o jačanju integriteta izbornog procesa.

– U svakom slučaju nama je drago da imamo priliku razgovarati u ovom formatu, neki su aspekti teži od drugih, pogotovo su teški tehnički aspekti. Tako da osim političkih lidera sa nama su i eksperti koji su tu da pomognu da riješimo neka od težih tehničkih pitanja. A i lideri i eksperti su se okupili da razgovaraju kako bi se postigao dogovor koji bi u Parlamnetu mogao dobiti potreban broj glasova. Prije svega, jako mi je drago da je sa nama i eksperti Venecijanske komisije i ODIRH-a, rekao je Palmer i dodao:

– Puno je posla, ali dobro smo počeli. Atmosfera je pozitivna i ozbiljna. Mnogo je izazova pred nama. Sutra će nam se pridružiti i članovi Interesorne radne grupe.

Na pitanje novinara je li optimista, on je poručio:

– Da ne postoji optimizam, da ne postoje uvjerenja da rješenje do kojeg dođemo može dobiti i podršku u Parlamentu, da ne vjerujemo da je to moguće mi ne bismo bili ovdje. Svakako to ne znači da je to lako.

Ajhorst je navela da se nakon sinoćnjih incijalnih razgovora diskusija nastavila o opsežnom paketu od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

(N.S)