Politika 26.01.2022.

Palmer: Izmjene Izbornog sistema donijeti bar šest mjeseci prije izbora

ČITANJE: 2 minute

Viši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD zadužen za izbornu reformu u BiH Metju Palmer izjavio je da je veoma važno da izbori u BiH budu održani na jesen, kako je i planirano, a da izmjene u izbornom sistemu moraju biti donesene minimalno šest mjeseci prije izbora.

Poslije sastanka sa članovima oba kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, Palmer je rekao da je neophodno obezbijediti integritet izbornog procesa i da je bitno da se svaki glas čuje i da bude prebrojan.

Palmer je istakao da je za jačanje institucionalnog okvira BiH izborna reforma ključna, a da su funkcionalne institucije najvažnije da bi BiH izašla iz trenutne političke krize.

On je rekao da je za sve građane BiH važno da imaju priliku da se u ravnopravnoj utakmici kandiduju za pozicije na različitim nivoima.

“Ovo u potpunosti podržava perspektivu BiH u vezi sa EU i potpuno je u skladu sa okvirom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je da BiH čine tri konstitutivna naroda, dva entiteta i Brčko distrikt”, naglasio je Palmer.

On smatra važnim da institucije Federacije BiH budu jake i funkcionalne, odnosno da “FBiH bude u ravnoteži sa Republikom Srpskom”.

Palmer je rekao da će sa svim akterima koji učestvuju u izbornom procesu zajedno sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst raditi kao partneri da bi se došlo do sporazuma.

Ajhorstova je rekla da su EU i SAD prisutne da podrže razgovore u BiH koji bi išli u pravcu iznalaženja rješenja i saglasnosti u smislu izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva te izmjena svih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u izbornom zakonu.

Ona je u obraćanju novinarima ponovila da je nephodno izmijeniti i odredbe koje će unprijediti integritet ukupnog izbornog procesa uz usklađivanje sa svim evropskim i međunarodnim standardima koji građani ove zemlje zaslužuju.

Ukazala je da je ključan trenutak koji treba iskoristiti na pravi način, naglašavajući da vrijeme ne ide u prilog.

Ona je zahvalila članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH za korisnu diskusiju, ističući da je to je bio dobar uvod tehnički dio radova koji predstoji u narednim danima.

Ajhorstova je naglasila i da EU, kao i sve njene zemlje članice pozivaju na bezuslovni povratak koji će omogućiti funkcionisanje institucija na nivou BiH, napomenuvši kako je povjerenje u izborni proces i rad institucija ozbiljno narušen zbog određenih kredibilnih navoda o izbornim prevarama.

“Građani žele da imaju institucije u koje mogu vjerovati. Time bi se napravio jedan kredibilan iskorak na evropskom putu i približavanju EU i ujedno je to poruka koju smo prenijeli članovima zajedničkog Kolegijuma da se okupe i zajednički rade u tom pravcu”, zaključila je Ajhorstova.

(Srna, E.M)