Politika 02.12.2021.

PALMER O IZMJENI IZBORNOG ZAKONA BiH: Očekujem da dogovor bude postignut do kraja godine

ČITANJE: 1 minuta

Poslije serije višečasovnih razgovora tokom protekla tri dana o izmjenama izbornog zakonodavstva međunarodnih predstavnika sa političkim liderima u Federaciji BiH, dogovor nije postignut.

Gostujući na Aldžaziri Balkans specijalni izaslanik SAD zadužen za Izborni zakon BiH Metju Palmer rekao je da  očekuje da dogovor bude postignut do kraja godine, odnosno u narednih mjesec dana.

Dodaje da stranke sada znaju šta je, kako je rekao, na stolu i da treba ozbiljno da pristupe poslu.

O izbornoj reformi stranački lider u FBiH su razgovarali sa Palmerom i direktorkom u okviru službe spoljnih poslova Evropske unije Angelinom Ajhorc.

Palmer je ponovio da BiH ima punu podršku SAD.

– Sigurni smo da je ovo prilika da se pozabavimo izbornom reformom i ograničenim i ciljanim izmjenama Ustava (BiH). Ove reforme bi ojačale institucionalni okvir Bosne i Hercegovine i izbori na jesen nardne godine bi bili transparentniji i odgovorniji, a građani Bosne i Hercegovine bi bili sigurni da se njihov glas računa i da će se odraziti na državne institucije – rekao je Palmer.

Angelina Ajhorst je u istoj emisiji Aldžazire Balkans rekla da je “još prerano za dogovor”, ali da se aktivno radi na tome”.

Istakla je da BiH mora da riješi otvorena pitanja, što je važno za priključenje Evropskoj uniji.

Ukazala je i na važnost primjene presude Evropskog suda za ljudska prava.

Najavila je da će predstavnici BiH imati sastanak u Savjetu Evrope u januaru, gdje će, kako je rekla, morati da objasne zašto te presude još nisu sprovedene.

(N.S)