Magazin 07.04.2016.

Palmin “Morava-grad”: Realnost ili kampanja?

ČITANJE: 1 minuta
morava grad
Predsjednik Jedinstvene Srbije i prvi čovjek Jagodine, Dragan Marković Palma predložiće nakon izbora spajanje Paraćina, Ćuprije i Jagodine u takozvani Morava-grad.

Smatra da veći grad pruža i veću mogućnost za izvlačenje novca iz evropskih fondova. Čelnici druge dvije opštine ovu izjavu tumače samo kao dio predizborne kampanje.

Realnost ili predizborna retorika? U Ćupriji kažu – ideja je stara više decenija. Bliska je i sadašnjem predsjedniku opštine, koji ovu izjavu tumači isključivo politički.

“Pošto sam ja bio kandidat ispred lokalne liste Morava grad, mi smo 2012. pobjedili u svim izbornim jedinicama, nakon toga smo pristupili SNS, ja sam predsjednik Opštinskog odbora SNS i mislim da je Marković želio da kaže da građani Ćuprije treba da glasaju za Moravu grad, tj. za SNS”, navodi predsjednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Zamjenik predsjednika opštine Paraćin ističe dobru saradnju tri grada. Smatra da svako udruživanje doprinosi, ali i on ovu izjavu vidi kao dio predizborne kampanje.

“U predizbornim kampanjama je sve moguće, sve se koristi, svaka vrsta obećanja, prijedloga, svaka ideja ljudima je interesantna”, ističe zamjenik predsjednika Opštine Paraćin Jugoslav Lukić.

Žitelji sva tri grada nemaju ništa protiv ideje da žive zajedno. Sumnjaju, međutim, u njenu realizaciju.

I da ima ko da sprovede ideju o Morava-gradu, prva prepreka je, kažu stručnjaci, postojeća zakonska regulativa, jer bi to podrazumijevalo izmenu dva zakona – o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi.

(b92)