“PAMETNA STAJALIŠTA” Info displeji u centru Banjaluke najavljivaće dolazak autobusa

U gradskom jezgru do kraja iduće godine bi trebala bi biti postavljena dva digitalna info displeja koji bi trebali obezbijediti Banjalučanima, ali i posjetiocima u gradu, razne informacije.

Jedan bi trebao da bude na autobuskom stajalištu ispred zgrade glavne „Pošte“, a drugi na stajalištu na Trgu Krajine. Radi se o zajedničkom projektu dva odjeljenja Gradske uprave.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su rekli da se radi o pilot projektu te da se njihov dio posla odnosi na realizaciju planova da se u Banjaluci izgrade prva takozvana “pametna autobuska stajališta”.

– Taj koncept predviđa postavljanje displeja koji bi na jednom dijelu pokazivao koje autobuske linije bi trebale sljedeće da dođu na tu stanicu i u koje vrijeme. Kako bismo realizovali taj projekat aplicirali smo za sredstva IRB – rekao je načelnik tog Odjeljenja Slaviša Sandić.

Napomenuo je da su u gradskom području utvrdili 22 lokacije sa velikim prometom putnika na linijama javnog autobuskog  prevoza, na kojima bi bilo korisno postavljanje ovakvih displeja.

Pošto se radi o projektu koji zahtijeva određena ulagnja za izgradnju, ali i kasnije održavanje, Grad ima ideju kako da taj projekat sam sebe i finansira.

– Dio displeja bi bio namijenjen za najavu redova vožnje dok bi se drugi dio mogao koristiti u komercijalne svrhe. Planiramo taj drugi dio ponuditi putem tendera preduzećima i drugim pravnim licima kao postor za reklamiranje – naveo je Sandić.

Upravo taj komercijlni dio mogao bi biti dio za koji će biti zadužen drugi partner u ovom projektu. U Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku su rekli da bi pored redova vožnje putem ovih digitalnih info displeja korisnici mogli potražiti razne informacije.

– U planu je da bude dostupna mapa grada, informacije o hotelima, kalendar događaja… Kada korisnici kliknu na određen datum moći će, naprimjer, vidjeti da li su  planirani koncerti u Banskom dvoru. Slično će biti sa sportskim i drugim manifestacijama – naveo je načelnik tog Odeljenja Neven Stanić.

Naglasio je da će isto tako biti uvrštena i turistička ponuda grada.

– Ako je, naprimjer, neko zainteresovan za odlazak na rafting tu će moći pogledati detalje, ko je zadužen za organizaciju, koliko to košta, pa do toga kako da dođu do lokacije na rijeci Vrbas gdje se takve aktivnosti održavaju – naveo je Stanić.

Uvođenje novih tehnologija

Jedna od strateških ciljeva Grada Banjaluka je da se približi modernim evropskim gradovima koji primjenjuju koncept „Smart city“. Tako se u narednim godinama planiraju baviti infrastrukturnim opremanjem grada na principima smart, odnosno takozvanih pametnih tehnologija u svim oblastima.

Jedna od njih je i regulisanje javnog prevoza, dinamičkog i stacionarnog saobraćaja, koja pored displeja koji će pokazivati vrijeme dolaska autobusa predviđa uvođenje drugih novina kao što je sistem za pokazivanje zauzetosti parkirališta, semaforski uređaji s automatskim prilagođavanjem saobraćajnom opterećenju u realnom vremenu, te podrška upotrebi električnih vozila kroz postavljanje javnih punjača za njih.

(Srpskainfo)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači