Biznis 18.03.2016.

Pametni telefon iz Banjaluke ide na evropsko tržište

ČITANJE: 2 minute
rados budisa smartphone
Radoš Budiša (20), student prve godine BLC Banjaluka Collegea, izumio je vlastiti pametni telefon koji bi trebalo da se nađe na evropskom tržištu za pola godine.

-Zbog potrebe da poboljšam svoj telefon, jer kao i većina ljudi nemam dovoljno novca da stalno idem u korak sa novim tehnologijama i zbog boljih aplikacija izumio sam vlastiti telefon – priča nam Budiša i dodaje da je za ideju zaslužan jedan prijatelj.

U programiranju je otišao i korak dalje tako što je izumio pametni telefon.

-Zamolio me prijatelj da napravim program i shvatio je da moj talenat prevazilazi to. Tako sam počeo istraživati i shvatio način kako napraviti dizajn telefona. Poseban je zato što pruža zaštitu i ima jake performanse. Jednostavan je za korištenje svim korisnicima, a i cijena će mu biti realna – rekao je Radoš.

Tvrdi da je njegov telefon po standardima isti kao samsung S6, ali razlika je u softveru. Kako kaže, za ovakav poduhvat trebalo mu je šest mjeseci i to po četiri-pet sati svakodnevenog rada. Koliko je ova inovacija uspješna, pokazuje i to da je za Radoša zainteresovano nekoliko uglednih investitora, ali se on odlučio za jednog, koji mu je u ovom projektu partner i planiraju da za šest mjeseci plasiraju telefon na evropsko tržište.

-Planiramo da to u početku bude evropsko tržište, pa kasnije možda čak i svjetsko- ističe mladi inovator.

Na nedavno održanoj “Konvenciji mladih”, kako kaže, bilo je mnogo zainteresovanih investitora u vidi kompanija koje bi prodavale telefone, te koje bi radile na daljem razvoju nekih novih modela.

-Ipak smatram da je najbolje da sada radim solo, odnosno sa ovim jednim investitorom, jer je to najbolji način da zaštitim svoje inovacije- kaže Radoš.

Ovaj mladi Banjalučanin iza sebe, kada su u pitanju izumi, ima još pametno ogledalo i pametni stočić.

-Pametno ogledalo je izum nastao prije mjesec dana. Treba služiti robnim kućama, gdje će pokazivati šta možemo obući na osnovu tjelesne strukture- pojašnjava ovaj mladić.

Budiša je napravio i pametni stočić, koji je veličine stola u dnevnom boravku, koji ima touch screen. To je sto na kojem porodica može igrati razne društvene igre, ali i dijeliti sadržaje putem pametnih telefona i uređaja. Kaže da prati tokove tehnološke revolucije i tako ih približava sugrađanima.

(NN)