Vijesti 05.04.2016.

Panama pejpers: KRIK objavio spisak srpskih državljana – Drakulić, Hamović, Šaper

ČITANJE: 2 minute
panama pejpers
U dokumentaciji koja je procurila iz jedne od vodećih agencija za registrovanje offshore firmi, pojavljuju se imena različitih biznismena iz Srbije. KRIK je objavio imena najpoznatijih ljudi iz Srbije koji su umiješani u skandal.

Istraživanje „Panama Papers“ koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i njemački list Süddeutsche Zeitung, u kom su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svjetskih medija, otkriva da su vlasnici offshore kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbegavanje plaćanja poreza, istaknuti svjetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea, ali i javne ličnosti.

KRIK je učestvovao u ovom projektu i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

To što neko poseduje offshore kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu se koristiti za izbjegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo.

Neke od osoba koje se pominju u tekstu bile su pod istragama ili su optužene za krivična djela koja se tiču poslovanja u offshoreu. Drugi su, međutim, koristili ove firme u zakonitim okvirima.

Detaljan spisak srpskih državljana koji se pominju u panamskim dokumentima možete pročitati na sajtu KRIK-a.
Kako prenosi KRIK, porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić, jedan je od onih koji se pojavljuju u dokumentima.

Kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo takođe je koristio usluge agencije “Mossack Fonseca” za izgradnju mreže offshore kompanija, piše KRIK.

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar.

Kako piše KRIK, novi podaci pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznijet dio novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje u bazi se kao Drakulićev poslovni partner, navodi KRIK.

KRIK piše i da je Srđan Šaper, jedan od važnijih “igrača” u oglašavanju u Srbiji, koristio offshore kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u offshore destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami.

Iza mreže offshore kompanija, poznati srpski biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu.

Jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom, Miodrag Kostić, pojavljuje se u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 eura.

Predrag Lučić, vlasnik „Lučić Invest“ i „Panonke“, još jedan je srpski biznismen koji se pojavljuje u bazi dokumenata „Panama papers“.

(atv)