Vijesti 07.04.2016.

Panama pejpers: London je srce paukove mreže poreskih oaza

ČITANJE: 2 minute
london
Izvještaj Panama papers odškrinuo je vrata u bankarski svijet bogatih i moćnih, ali su razotkrili i središnju uloga Londona koji je samo srce sistema poreskih oaza, ocjenjuju stručnjaci upoznati s radom londonskog Cityja, prenosi Hina.

Dokumenti koji su prije nekoliko dana procurili iz panamske advokatske kancelarije Mossack Fonseca pokazuju veze između Ujedinjenog Kraljevstva i hiljada firmi koje su za sjedište odabrale britansku teritoriju zbog niskih poreza i labavog zakona.

Panamski dokumenti pokazali su i kako se diskretni fondovi ulažu u britansku aktivu, posebno u vrlo spekulativno londonsko tržište nekretnina.

-London je epicentar velikog dijela sumnjivih poslova koji se događaju u svijetu- kaže Nikolas Sakson, autor knjige “Poreske oaze”.

Ističe da je London srce “paukove mreže” koja dopire do dalekih prekomorskih teritorija, ostataka imperija, poput Britanskih Djevičanskih Otoka. Na tom sićušnom arhipelagu registrovano je 110.000 računa iz advokatskog društva Mossack Fonsece. Ako je Velika Britanija sama relativno transparentna i moralna u finansijskom poslovanju, sumnjive afere ona u “podizvođenje” daje na prekomorskim teritorijijama, često putem fiktivnih preduzeća, objašnjava Sakson.

-Utaja poreza događa se na rubovima paukove mreže i općenito se veze pronalaze s londonskim Cityjem ili s britanskim firmama specijaliziranima za poreze i knjigovodstvo – objašnjava Shaxson.

Te poreske oaze “su sve agenti Cityja, odakle se kontroliše cjelokupni sistem”, tvrdi Ričard Marfi, profesor na univerzitetu City u Londonu. Niz poznatih političara posjeduje velike nekretnine u Londonu putem offshore poduzeća osnovanih uz pomoć panamske Fonsece, piše britanski dnevnik The Guardian. Primjer je za to predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Khalifa ben Zayed Al Nahyane koji posjeduje kompleks nekretnina vrijednih 1,2 milijarde funta (1,5 milijarde evra).

Ta otkrića protivriječe nedavnim izjavama vlade premijera Dejvida Kamerona o borbi protiv poreskih oaza.

-Većina gradova u svijetu ne posluje sa strancima koji stižu s torbama novčanica spremni kupiti kuće ili preduzeća. Ali London nije među njima- piše Sajmon Dženkins, uvodničar popularnog dnevnika Evening Standard.

Niz je razloga zbog kojih je upravo London u središtu finansijskih tokova. Ponajprije, svjetska finansijska prestonica znala je kapitalizovati baštinu britanskog carstva i njegove trgovačke aktivnosti. Važno je i to što je engleski jezik kojim se govori u svijetu finansija. Nadalje, Velika Britanija ima stabilan pravni sistem. Zatim, geografski je idealno smještena između Evrope i Sjedinjenih Država.

-Konačno, tradicionalno u Britaniji politika ne interviše u ekonomiju. Danas je London pod pritiskom da svoje prekomorske teritorije učini moralnijima, međutim,  dobra se volja uvijek nasuče o lobi moćnog britanskog finansijskog sektora- smatra Ričard Marfi.

(Agencije)