Region 03.10.2021.

“PANDORINI PAPIRI”: Milo i sin sakrili imovinu u pet država, a Mali 24 stana

ČITANJE: 4 minute

Istraživački novinari otkrili su tajne poslove Mila i njegovog sina Blaža Đukanovića u okviru globalne istrage o offshore kompanijama pod nazivom “Pandora papiri” čije je objavljivanje počelo u nedelju uveče, a koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara u saradnji sa partnerima iz 117 zemalja.

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je na stranici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), piše portal Vijesti.me.

Sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori, prenosi Klix.

Do sada najveća baza otkrivenih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 offshore kompanija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanska djevičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na offshore destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine.

Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti unijeta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlaštena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

Da se zaista radi o predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu pokazuje ovjerena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanović i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja. Riječ je o neopozivim (irrevocable) trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja povjerilaca.

Sudeći po dokumentaciji dostupnoj u “Pandora papirima”, saradnja Đukanovića sa kompanijama iz ove mreže je započela Blažovim tajnim poslovima. On je 23. februara 2012. godine uz pomoć ALCOGAL-a, a uz posredovanje tadašnjeg CM Management (Suisse) SA, na Britanskim djevičanskim ostrvima formirao kompaniju Victoria Bridge Finance Ltd. To pokazuju interna dokumenta ALGOCAL-a u kojima su navedeni stvarni vlasnici skoro 15 hiljada kompanija koje je ta advokatska kuća osnovala.

U slučaju firme Victoria Bridge Finance Ltd, kao krajnji vlasnik je naveden Blažo Đukanović, upisan je njegov broj pasoša (S91HG1950) koji je istekao 27. marta 2019. godine, datum rođenja, državljanstvo i adresa prebivališta u Londonu.

Luksuzni apartmani

U okviru međunarodnog projekta “Pandora Papers” potvrđeno je da je ministar finansija Srbije i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Prema podacima do kojih su došli istraživači unutar projekta “Pandora Papers”, Mali je kao vlasnik dvije ofshore kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, prenosi Klix.

Kada su 2015. godine novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP otkrili da je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 luksuzna stana u bugarskom ljetovalištu “Sveti Nikola“, on je to negirao.

“Ukoliko utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobićete ključ istog trenutka”, rekao je Mali tada novinarima na vanrednoj konferenciji koju je organizovao zbog ovog istraživanja.

Tada je rekao i da ne stoji iza dvije offshore kompanije, “Brigham Holding & Finance Inc“ i “Etham Invest & Finance Corp.“ koje su kupile preostala 23 apartmana.

Sada, šest godina kasnije, pojavili su se dokumenti procurili iz agencije za osnivanje offshore kompanija “Trident Trust“, čiji je Mali bio klijent, a koja su dokaz da je Mali definitivno bio vlasnik dvije ofshore kompanije i apartmana u Bugarskoj.

Za Malog je “Trident Trust” registrovao dvije offshore kompanije “Brigham Holding & Finance Inc.“ i “Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj – “Erma 11” i “Erul 11” – koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

Novi dokumenti u projektu “Pandora Papers“, certifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić godinama je branio svog bliskog saradnika Malog od sumnji da je umješan u korupciju.

(SB)

Oznake: Pandora papers