Panika u EU: Stiglo im 340.000 migranata

migranti

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland sastaće se danas u Berlinu gdje će razgovarati o naporima Evropske unije da se izbori sa najvećom migrantskom krizom u poslednjih 50 godina.

Zasada nema objedinjenih i preciznih zvaničnih podataka koliko je migranata pristiglo u Evropu do ovog trenutka i kojim putem, ali raspoložive brojke ukazuju da u pokušaju da stignu do bogatih zemalja EU, migranti više ne dolaze prvenstveno brodovima preko Španije i Italije kao ranijih godina već sve više “Balkanskom rutom” koja ih vodi kroz Grčku preko Makedonije i Srbije do Mađarske.

Prema podacima evropske pogranične službe Fronteks, u prvih sedam mjeseci ove godine u EU je stiglo 340.000 migranata, prenosi AFP.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) je prošlog utorka saopštio da je od početka 2015. godine u Evropu preko Mediterana stiglo 264.500 migranata od čega 158.456 u Grčku, oko 104.000 u Italiju, 1.953 u Španiju i 94 na Maltu.

– U Grčku je preko kopnene granice sa Turskom stiglo još 1.716 izbjeglica čime je ukupan broj migranata koji su došli u tu zemlju dostigao 160.172 – izjavio je portparol UNHCR-a Vilijam Špindler na pres brifingu u Ženevi.

On je rekao da je samo u julu u Grčku došlo više izbjeglica nego čitave 2014. godine – 50.242 u odnosu na 43.500 u 2014.godine a samo u jednoj nedjelji u avgustu 21.000.

Većina izbjeglica su Sirijci, 82 procenta, potom slede Avganistanci 14 odsto i Iračani tri odsto, što potvrđuje da će se najveći broj njih kvalifikovati za status izbjeglice.

Samo tokom proteklog mjeseca u EU je ušlo više od 107.500 migranta a pozivi na nalaženje zajedničkog odgovora za krizu su sve glasniji.

Sve to ukazuje da se EU ali i Zapadni Balkan, suočavaju sa izbjegličkim talasom bez presedana pa nije čudo što Brisel i evropske prestonice broj ljudi koji beže od rata, represije i siromaštva opisuju kao najgoru izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata.

U Italiju je ove godine pristiglo 108.000 ljudi, preneo je AFP navevši upozorenje tamošnjeg ministra spoljnih poslova Paola Ðentilonija da po pitanju imigracija Evropa rizikuje da pokaže svoje najgore lice – sebičnost i nasumično odlučivanje i svađe među članicama.

Italijanske vlasti u Rimu saopštile su da je obalska straža samo u subotu spasla 4.400 migranata sa 22 broda, što je apsolutni rekord u poslednjih nekoliko godina.

Makedonske vlasti su juče saopštile da je prema procenama u tu zemlju u posljednja dva mjeseca ušlo 44.000 migranata.

Nemački kancelar Zigmar Gabrijel rekao je da je broj zahteva za azil učetvorostručen i da bi do kraja godine mogao dostići broj od 800.000, što je kako je ocenio, “najveći izazov od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990.godine.”

U Makedoniju i Srbiju danima pristižu hiljade migranata koji nastoje da dođu do Evrope preko Grčke i Balkana a samo tokom vikenda iz Makedonije je u južnu Srbiju ušlo više od 7.000 ljudi, saopštio je UNHCR.

Ne računajući ove nove podatke, prema rečima šef misije UNHCR-a u Srbiji Hansa Šodera, u našoj zemlji je do pre nedelju dana evidentirano ukupno 83.000 tražilaca azila, od kojih je 500 podnijelo zahtjev za azil.

On je ocijenio da su građani prema izbjeglima do sada bili tolerantni i da se nada da će tako ostati.

Merkelova i Oland će danas, prema izvorima bliskim francuskom predsedniku, nastojati da daju novi zamah rešavanju krize i primjeni već donetih odluka.

Situacija se ne rešava,” a odluke koje je donela EU “nisu dovoljne,” rekao je izvor blizak francuskom predsedništvu agenciji AFP.

Prioritet je između ostalog formulisanje jedinstvene evropske politike prema azilantima i sastavljanje objedinjenog spiska sigurnih zemalja čiji državljani neće biti smatrani za legitimne tražioce azila, što dosada nije urađeno.

Oni će takođe pokušati da ubrzaju uspostavljanje centara za prijem izbjeglica u Grčkoj i Italiji, zemljama koje su podnele najveći teret priliva izbjeglica kako bi identifikovale tražioce azila i ilegalne migrante.

– Dok god se ne formiraju ti centri i dok ne bude unutrašnje solidarnosti u EU, neće doći ni do vraćanja migranata koji će obeshrabriti nove dolaske – rekao je taj izvor.

(Agencije)

LUKAČ: Nema slanja ANP-a ni reforme policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da u Brisel neće biti poslat Godišnji nacionalni program za NATO (ANP), koji, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sadrži dijelove koji podrazumijevaju reformu policije. “Kao što je rekao srpski član Predsjedništva, slanje ANP-a se neće desiti, pa nema potrebe da dalje raspravljamo na

IZETBEGOVIĆ: Predsjedavajući Savjeta ministara neće biti imenovan bez ANP-a

Neće biti predložen kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović. Izetbegović je za Anadolija agenciju za Balkan, u vezi sa sutrašnjim sjednicama Predsjedništva BiH, na kojim je planirano razmatranje Godišnjeg nacionalnog plana i imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao da potvrđuje da nema

OBILIĆEVO: Konačno spojena Ulica braće Jugovića

Dio saobraćajnice u Ulici braće Jugovića, kod ukrštanja sa Pionirskom ulicom, danas je asfaltiran, čime je napokon omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja ovom ulicom, koje je već decenijama bilo onemogućeno zbog „kuće na putu“, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. Zbog kuće koja se nalazila na trasi puta, ova ulica do sada je bila

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,