Panika u EU: Stiglo im 340.000 migranata

migranti

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland sastaće se danas u Berlinu gdje će razgovarati o naporima Evropske unije da se izbori sa najvećom migrantskom krizom u poslednjih 50 godina.

Zasada nema objedinjenih i preciznih zvaničnih podataka koliko je migranata pristiglo u Evropu do ovog trenutka i kojim putem, ali raspoložive brojke ukazuju da u pokušaju da stignu do bogatih zemalja EU, migranti više ne dolaze prvenstveno brodovima preko Španije i Italije kao ranijih godina već sve više “Balkanskom rutom” koja ih vodi kroz Grčku preko Makedonije i Srbije do Mađarske.

Prema podacima evropske pogranične službe Fronteks, u prvih sedam mjeseci ove godine u EU je stiglo 340.000 migranata, prenosi AFP.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) je prošlog utorka saopštio da je od početka 2015. godine u Evropu preko Mediterana stiglo 264.500 migranata od čega 158.456 u Grčku, oko 104.000 u Italiju, 1.953 u Španiju i 94 na Maltu.

– U Grčku je preko kopnene granice sa Turskom stiglo još 1.716 izbjeglica čime je ukupan broj migranata koji su došli u tu zemlju dostigao 160.172 – izjavio je portparol UNHCR-a Vilijam Špindler na pres brifingu u Ženevi.

On je rekao da je samo u julu u Grčku došlo više izbjeglica nego čitave 2014. godine – 50.242 u odnosu na 43.500 u 2014.godine a samo u jednoj nedjelji u avgustu 21.000.

Većina izbjeglica su Sirijci, 82 procenta, potom slede Avganistanci 14 odsto i Iračani tri odsto, što potvrđuje da će se najveći broj njih kvalifikovati za status izbjeglice.

Samo tokom proteklog mjeseca u EU je ušlo više od 107.500 migranta a pozivi na nalaženje zajedničkog odgovora za krizu su sve glasniji.

Sve to ukazuje da se EU ali i Zapadni Balkan, suočavaju sa izbjegličkim talasom bez presedana pa nije čudo što Brisel i evropske prestonice broj ljudi koji beže od rata, represije i siromaštva opisuju kao najgoru izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata.

U Italiju je ove godine pristiglo 108.000 ljudi, preneo je AFP navevši upozorenje tamošnjeg ministra spoljnih poslova Paola Ðentilonija da po pitanju imigracija Evropa rizikuje da pokaže svoje najgore lice – sebičnost i nasumično odlučivanje i svađe među članicama.

Italijanske vlasti u Rimu saopštile su da je obalska straža samo u subotu spasla 4.400 migranata sa 22 broda, što je apsolutni rekord u poslednjih nekoliko godina.

Makedonske vlasti su juče saopštile da je prema procenama u tu zemlju u posljednja dva mjeseca ušlo 44.000 migranata.

Nemački kancelar Zigmar Gabrijel rekao je da je broj zahteva za azil učetvorostručen i da bi do kraja godine mogao dostići broj od 800.000, što je kako je ocenio, “najveći izazov od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990.godine.”

U Makedoniju i Srbiju danima pristižu hiljade migranata koji nastoje da dođu do Evrope preko Grčke i Balkana a samo tokom vikenda iz Makedonije je u južnu Srbiju ušlo više od 7.000 ljudi, saopštio je UNHCR.

Ne računajući ove nove podatke, prema rečima šef misije UNHCR-a u Srbiji Hansa Šodera, u našoj zemlji je do pre nedelju dana evidentirano ukupno 83.000 tražilaca azila, od kojih je 500 podnijelo zahtjev za azil.

On je ocijenio da su građani prema izbjeglima do sada bili tolerantni i da se nada da će tako ostati.

Merkelova i Oland će danas, prema izvorima bliskim francuskom predsedniku, nastojati da daju novi zamah rešavanju krize i primjeni već donetih odluka.

Situacija se ne rešava,” a odluke koje je donela EU “nisu dovoljne,” rekao je izvor blizak francuskom predsedništvu agenciji AFP.

Prioritet je između ostalog formulisanje jedinstvene evropske politike prema azilantima i sastavljanje objedinjenog spiska sigurnih zemalja čiji državljani neće biti smatrani za legitimne tražioce azila, što dosada nije urađeno.

Oni će takođe pokušati da ubrzaju uspostavljanje centara za prijem izbjeglica u Grčkoj i Italiji, zemljama koje su podnele najveći teret priliva izbjeglica kako bi identifikovale tražioce azila i ilegalne migrante.

– Dok god se ne formiraju ti centri i dok ne bude unutrašnje solidarnosti u EU, neće doći ni do vraćanja migranata koji će obeshrabriti nove dolaske – rekao je taj izvor.

(Agencije)

Prihodi za devet mjeseci 2,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar – 30. septembar prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom za devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 2.500.700.000 KM, što predstavlja 102 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.