Vijesti 29.01.2016.

Panika u Riju: Otkazuju put na Olimpijadu zbog Zika virusa

ČITANJE: 1 minuta
zika virus, komarci
Aviokompanije nude povrat novca za trudnice koje putuju u zaražena područja. Upozorenja se upućuju prema ženama i predlaže im se da ne dolaze na Igre u Rio.

Do Olimpijade je još 6 mjeseci, a Igre u Riju su na rubu katastrofe zbog straha od Zika virusa koji je uzrokovao deformaciju više od 4.000 novorođenčadi.

Upozorenja se upućuju prema ženskoj populaciji (posebno onima reproduktivne dobi) i predlaže im se da ne prisustvuju Igrama. Australijski i ruski zvaničnici savjetuju svojim sportistkinjama da dobro razmisle o odlasku u Rio.

Čak i aviokompanije nude povrat novca za trudnice koje putuju u zaražena područja. Ponuda povrata novca i ostala upozorenja stavljaju dodatni pritisak na zemlje koje se već bore s pritiskom priprema za nadolazeće Igre.

Brazilske vlasti tvrde da rade sve što je u njihovoj moći da obezbjede sigurnost svih prisutnih. Medicinski stručnjaci upozoravaju da virus ima pandemijski potencijal i da bi se mogao raširiti širom svijeta i zaraziti čak četiri miliona ljudi.

Za sada ne postoji vakcija koje bi moglo pomoći zaraženima ili uraditi prevenciju zaraze, a istrebljenje komaraca koji uzrokuju širenja virusa je gotovo nemoguće.

Organizatori navode da neće biti otkazivanja Igara jer su uvjereni da će Brazil uspjeti staviti virus pod kontrolu prije početka Igara. Trenutno rade sve što je u njihovoj moći da riješe problem.

Uoči karnevala u Riju, više od 3.000 opštinskih zdravstvenih radnika bili su na gradskim ulicama, očajnički pokušavajući ‘očistiti’ grad od komaraca.

Nadaju se da će i zimski uslovi, koji u Brazilu nastupaju u vrijeme Igara, spriječiti komarce od daljnjeg razmnožavanja.

(NN)