Vijesti 01.11.2016.

”Pao” tender težak 15,2 miliona KM

ČITANJE: 4 minute

Kao što se i očekivalo, Komisija za rješavanje žalbi (KRŽ) poništila je tender za izgradnju zgrade Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u Banjaluci vrijedan 15,2 miliona KM.

Ova odluka donesena je 27. oktobra i njom se poništavaju akti IDDEEA, odnosno Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača te Obavještenje ponuđaču o rezultatima postupka i poništava se tenderska dokumentacija za javnu nabavku iz avgusta 2015. godine.

Podsjećanja radi, IDDEEA je raspisala tender za izgradnju zgrade u Banjaluci vrijedan oko 22 miliona KM, a nedugo zatim odlučila da ga poništi, što joj tada nije pošlo za rukom jer se na tu odluku žalio jedan od učesnika tendera. Nakon odluke KRŽ da se taj tender nastavi IDDEEA je u julu ove godine kao najpovoljnijeg ponuđača izabrala konzorcijum koji čine kompanije “Integral inžinjering” iz Laktaša, “Butmir” iz Sarajeva, “New Sanatron inženjering” iz Novog Grada, “Umel” iz Tuzle i “Elektroobnova” iz Banjaluke, koji su ponudili da će novu zgradu IDDEEA na zemljištu bivše kasarne “Trapisti” u Banjaluci izgraditi za 15.199.353,05 KM.

Na ovu odluku IDDEEA žalila su se druga dva učesnika na tenderu i to konzorcijum na čelu sa “Aragosta investom” iz Banjaluke, a koji čine još kompanije “DOS Elektro”, “Omnicom”, “Lanaco”, “Građenje Đurić” takođe iz Banjaluke te kompanija “Optimal sistemi” iz Zagreba kao i grupa ponuđača koju čine firme “Braća Mićić” iz Modriče, “SMB Gradnja” iz Subotice, “Euro Cons Group” iz Vršca, “Geokop” iz Dervente, “Limoplast” iz Gradačca te banjalučke firme “Euromon”, “Moderne komunikacione mreže” i “Preventiva”. U principu, oni koji su se žalili na tender osporavali su ponudu izabranog izvođača radova u smislu da nije ispunio određene uslove tendera, što im je na kraju u nekim dijelovima i priznato. Zbog poništavanja ovog tendera IDDEEA, odnosno budžet BiH, po svemu sudeći, izgubiće 1,4 miliona KM, koliko su platili za građevinsku dozvolu, a koja im vrijedi do oktobra sljedeće godine, o čemu su “Nezavisne” već pisale.

Inače, cijeli postupak izgradnje zgrade Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka obavijen je u najmanje ruku čudnim postupcima.

Ponude za ovaj posao otvorene su na dan kada je smijenjen raniji direktor IDDEEA i na njegovo mjesto imenovan Edim Nesimi kao kadar SDA. Praktično od tada počinju i opstrukcije ovog projekta o kojem neće da se izjasne u Savjetu ministara BiH, od kojeg je IDDEEA u nekoliko navrata tražila da izmijeni svoju raniju odluku o gradnji novog sjedišta IDDEEA, koja je donesena 2010. godine i taj projekat uvrstila u program kapitalnih ulaganja 2011 – 2014. godine. Kako zbog procedura nije u tom periodu došlo do izgradnje novog sjedišta, IDDEEA je tražila da se taj program kapitalnih ulaganja definiše na način da vrijedi od 2016. do 2020. godine, što Savjet ministara BiH nikada nije učinio.

Međutim, pored toga Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH usvojio je Strategiju razvoja IDDEEA za period 2016 – 2020. godina i ono što je čudno jeste da je ta strategija usvojena nedavno, odnosno na isteku 2016. godine. Ono što je sporno jeste dio strategije koji se odnosi na uspostavu novog prostora za personalizaciju dokumenata koji bi trebalo da se nalazi van Banjaluke. To

praktično znači da IDDEEA pored prostora za izradu ličnih dokumenata u Banjaluci izradi tzv. back up lokaciju za izradu dokumenata, a kako nezvanično saznajemo u krugovima bliskim IDDEEA, ta lokacija vjerovatno bi se nalazila u Travniku. Zanimljivo je i to što je, takođe prema nezvaničnim informacijama, ova strategija usvojena iako je bilo primjedaba MUP-a RS u smjeru da ne postoji zakonski osnov za izmještanje lokacije za izradu dokumenata. “Cilj je da se izmjesti ta lokacija i da se sa izgradnjom zgrade IDDEEA u Banjaluci uopšte ne počinje.

Srbi u zajedničkim institucijama na to nikada neće pristati, a i u Zakonu o IDDEEA decidno piše da je sjedište agencije u Banjaluci”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Savjetu ministara BiH. U IDDEEA juče nisu mogli reći da li će raspisivati novi tender za izgradnju zgrade u Banjaluci uz obećanje da ćemo odgovore na to pitanje dobiti danas.

(Nezavisne.com)