Vijesti 08.04.2016.

Papa Franjo će objaviti zvaničan stav o braku, kontracepciji i homoseksualizmu

ČITANJE: 1 minuta
papa
Papa Franjo objaviće zvanično dokument na kojem se radilo prethodne tri godine, a što su u suštini zaključci dva sinoda romokatoličke crkve o pitanjima poput braka, kontracepcije, homoseksualizma i brojnih drugih pitanja.

Više od 1,3 milijarde rimokatolika u svijetu željno očekuje stav Vatikana, a mnogi se nadaju da će crkva ponuditi pričest razvedenim i onima koji su se preudali, a čemu se konzervativci oštro suprostavljaju.

BBC prenosi da je riječ o dokumentu koji ima 200 strana i koji nosi naziv “Užitak ljubavi”.

Prethodno je papa poslao upitnik brojnim porodicama širom svijeta i pitao ih o njihovim nadama i strahovima. Nakon toga je pozvao na dva sinoda biskupe i kardinale da raspravljaju o svim spornim pitanjima o kojima katolički poglavari trebaju iznijeti svoj stav, iako su neka od tih pitanja podijelila crkvu u određenim zemljama.

Ključna pitanja koja dokument tretira su pričest za razvedene i one koji su se preudali, korištenje kontracepcije ali i stav crkve prema onima koji su homoseksualci.

Analitičari ističu da će taj dokument tačno pokazati stav pape i katoličke crkve o svim spornim pitanjima, ali neki smatraju da se ovim otvara “pandorina kutija”.

Dok konzervativci ne žele promijeniti doktrinu katoličkog učenja, oni liberalniji se nadaju da će crkva pokazati više milosrđa prema porodicama koje trenutno ne žive u skladu s katoličkim idealima.

Iznesena su i mišljenja da svaki sveštenik ili biskup odlučuje u zavisnosti od slučaja do slučaja, ali papa traži cjelovito rješenje.

(Klix)