Svijet 24.12.2022.

Papa Franjo predvodio misu pred 7.000 vjernika u Vatikanu (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Papa Franjo predvodio je večeras u Vatikanu misu uoči Božića, a kao i prethodne godine poslao je poruke koje odnose kako na prošlost, tako na sadašnjost, ali i budućnost.

Vatikanska bazilika je i ove godine uoči mise bila puna, a prema pisanju La Stampe prisustvovalo je sedam hiljada vjernika, a još tri hiljade je prema izvorima Svete Stolice, pratilo događaj s Trga Svetog Petra.

S obzirom na to da se nalazi u nešto lošijem zdravstvenom stanju, papa je na ovu misu stigao u invalidskim kolicima, a u svom govoru naročito se osvrnuo na moderni svijet i običaje koji “proždiru” radost i svrhu Božića, prenosi Klix.ba.

“Šta ova noć još govori o našim životima? Dva milenija nakon Isusovog rođenja, nakon mnogih Božića proslavljenih uz ukrase i poklone, nakon tolikog konzumerizma? Znamo toliko mnogo stvari o Božiću, ali zaboravljamo njegovo značenje”, rekao je papa.

Tokom obraćanja, papa je naglasio kako su slabi žrtve ljudske prodržljivosti.

“Slabi su žrtve proždrljivosti, a muškarci gladni moći gutaju svoju braću i sestre. Čak i djecu danas proždiru ratovi. Božić se ne slavi bez siromašnih. Čovječanstvo danas je nezasito novca, moći i zadovoljstva. Ne ostavlja mjesta za siromašne. Bog nije otac koji proždire svoju djecu, već Otac koji nas u Isusu čini svojom djecom i hrani nas nježnošću. On dolazi da dotakne naša srca i da nam kaže da je jedina sila koja mijenja tok historije ljubav. On ne ostaje distanciran i moćan, već postaje blizak i ponizan;”, poručio je papa.

U poruci vjernicima, papa je rekao kako se večeras Isus svima približava jer mu je stalo do ljudi.

(Z.M)

 

Oznake: Božić, papa Franjo