Svijet 03.02.2023.

Papa Franjo stigao u Južni Sudan, uoči posjete u obračunima ubijeno 27 ljudi

ČITANJE: 3 minute

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja doputovao je danas posle podne u posetu Južnom Sudanu, najmlađu državu na svetu suočenu sa nasiljem i siromaštvom.

Očekuje se da će papa u toj zemlji pozvati na mir.

Papa će u Džubi ostati 48 sati, a za posle podne su, kako prenosi Tanjug, predviđeni sastanci sa predstavnicima vlasti i diplomatskim korom.

On je pre Južnog Sudana boravio u Kongu gde je tamošnje građane pozvao da oproste onima koji su im naneli nepravdu.

“Novi početak”

Papa Franjo je rekao južnosudanskim čelnicima da proces postizanja mira i pomirbe zahtijeva “novi početak” i poručio da je “dosta prolijevanja krvi”, prvog dana pohoda toj zemlji razdiranoj borbama za vlast i krajnjim siromaštvom. “Budući naraštaji će cijeniti ili će izbrisati iz sjećanja vaša imena, ovisno o tome što sada činite”, rekao je u svom prvom govoru pred vlastima i diplomatskim zborom u Jubi.

“Dosta je bilo prolijevanja krvi, dosta sukoba, dosta nasilja i međusobnog optuživanja tko je kriv, dosta nebrige za narod željan mira. Dosta razaranja, vrijeme je za građenje”, istaknuo je. Sveti Otac je rekao da “proces uspostave mira i pomirbe zahtijeva novi početak” te da se “krivudav put” mira “više ne može odgađati”.

Isusovac rođen u Argentini doputovao je u petak poslijepodne u tu zemlju s 12 milijuna stanovnika u kojoj je 2013. izbio krvav građanski rat između neprijateljskih čelnika Salve Kiira i Rieka Machara koji je trajao pet godina.

U sukobu je izginulo oko 380.000 ljudi, milijuni su raseljeni, a gospodarstvo uništeno. Unatoč mirovnom ugovoru potpisanom 2018., nasilje nije prestalo, a pothranjuju ga političke elite.

Godine 2019., godinu dana nakon mirovnog sporazuma, papa Franjo je u Vatikanu primio dvojicu političkih suparnika i kleknuo da im poljubi stopala, moleći ih da se pomire, što je bila snažna poruka koja je ostavila dojam u javnosti. No četiri godine poslije “ova obećanja o miru ostaju neispunjena” i “čini se da je proces pomirbe zamro”, izrazio je Papa žaljenje.

Jorge Bergoglio je bez uvijanja osudio pošast korupcije. “Nepravedni financijski sustavi, tajne intrige u cilju bogaćenja, klijentelizam, nedostatak transparentnosti: to je prljavi talog ljudskog društva”, rekao je.

Uz to je istaknuo da je “žurno potrebno skrbiti za građane” putem “odgovarajućih zdravstvenih politika”, “opismenjavanja i izobrazbe” u toj zemlji koja je neovisnost stekla 2011. i najmlađa je u svijetu. Svjestan svojih “iskrenih i otvorenih” riječi, Papa je također upozorio vlasti da ne podlegnu “napasti da služe vlastitim interesima”, nego da “bogati resursi zemlje” moraju služiti svima.

“Osvetnički napad”

Dvadeset i sedam osoba ubijeno je u južnosudanskoj državi Centralna Ekvatorija u nasilju između stočara i pripadnika milicije uoči posjete pape Franje zemlji u petak, rekao je za Reuters lokalni povjerenik.

Komesar okruga Kajo-Keji Phanuel Dumo je kazao da je napad izveden na jedno selo u regionu na jugu zemlje.

Navodeći da su napadači bili stočari, Dumo je rekao da je u napadu ubijeno 27 ljudi.

“Ovo je osvetnički napad”, rekao je Dumo.

Kako je kazao, napadači su išli od kuće do kuće i ubijali ljude.

Česti su sukobi između naroda Bor i Nuer koji žive u regionu Kajo-Keji zbog problema sa ispašama i zemljištem.

Južni Sudan, koji je stekao nezavisnost od Sudana 2011. godine, decenijama je bio poprište krvne osvete i sukoba.

(SB)

Oznake: papa Franjo