Svijet 25.12.2022.

Papa Franjo: Svijet čezne za mirom

ČITANJE: 2 minute

U tradicionalnom obraćanju “Urbi et orbi” (“Gradu i svijetu”) sa balkona Bazilike Svetog Petra u Rimu, papa Franjo danas je pozvao na kraj rata u Ukrajini i u drugim dijelovima svijeta, rekavši da “svijet čezne za mirom.”

Pogledajmo u lica svoj djeci svijeta koja čeznu za mirom. Pogledajmo u lica naše ukrajinske braće i sestara koji ovaj Božić provode u tami i hladnoći, daleko od svojih domova zbog ratnih razaranja koja traju već 10 mjeseci – saopštio je papa.

Dodao je da rat u Ukrajini “ne smije da zasjeni druge konflikte u svijetu”, u oblastima kao što su Sirija, Mijanmar, Iran, Haiti ili region Sahel u Africi, ni brigu za ljude koji u njima stradaju, prenosi Rojters.

Po sunčanom danu, s podnevnom temperaturom od oko 15 stepeni, toplom za rimsku zimu, oko 70.000 turista, hodočasnika i stanovnika grada okupilo se na Trgu svetog Petra kako bi poslušali papu i primili njegov blagoslov.

Franjo je takođe naveo dugotrajne sukobe na Bliskom istoku, uključujući i Svetu zemlju, “gdje su posljednjih mjeseci porasli nasilje i sukobi, donoseći smrt i povrede za sobom”. Osim toga, molio je za trajno primirje u Jemenu i za pomirenje u Iranu i Mijanmaru, te naveo nasilje i sukobe u afričkoj regiji Sahel.

Požalio se da na Božić “put mira” blokiraju društvene sile koje uključuju “privrženost moći i novcu, ponos, licemjerje, laž”.

“Zaista, moramo s tugom priznati da, iako nam je Princa mira dat, ledeni vjetrovi rata nastavljaju udarati čovječanstvo”, rekao je Franjo.

Potom je nastavio:

“Želimo li da nam bude Božić, Isusovo rođenje i mir, pogledajmo u Vitlejem i posmatrajmo lice djeteta koje se za nas rodilo. I u tom malom i nevinom licu vidimo lica sve one djece koja svugdje u svijetu žude za mirom” dodao je papa, prenosi “CTV”.

Papa je apelovao i na obnovu dijaloga među Izraelcima i Palestincima u svetoj zemlji rođenja Isusa Hrista.

– Dok mnogi sjede za bogatom prazničnom trpezom, ogromna količina hrane u svijetu se svakodnevno baca, a novac se daje za naouružanje – razočarano je konstatovao papa, prenosi RTRS.

Pozvao je vjernike da smisao Božića ne traže u “lažnom sjaju proslave praznika”, već u pomoći beskućnicima, migrantima, izbjeglicama i siromašnima koji traže našu utjehu i zaštitu.

(Z.M)