Vijesti 24.03.2016.

Papa oprao noge izbjeglicama

ČITANJE: 2 minute
papa
Poglavar Rimokatoličke crkve Franja oprao je i poljubio noge muslimanskih, pravoslavnih, hindu i katoličkih izbjeglica, proglašavajući ih djecom istog Boga.

Franja je u preduskršnjem ritualu s tražiocima azila u prihvatnom centru u naselju Kastelnuovo Di Porto, kod Rima, osudio teroristički masakr u Briselu kao “gest rata” koji su izveli, kako je rekao, krvoločni ljudi u službi industrije oružja.

Papa tokom obreda na Veliki četvrtak tradicionalno pere noge dvanaestorici ljudi, u znak sjećanja na gest Isusa Hrista, koji je, prema Bibliji, oprao noge dvanaestorici apostola.

Franja je svoj gest suprotstavio “gestu razaranja” koji su izveli napadači u Briselu, rekavši da su oni željeli da unište bratstvo čovječanstva koje predstavljaju migranti.

-Imamo različite kulture i religije, ali mi smo braća i želimo da živimo u miru- rekao je papa.

Nekoliko migranata je zaplakalo pošto je Franja kleknuo pred njima, prosipajući po njihovim nogama svetu vodu iz bokala od mesinga, nakon čega ih je obrisao i poljubio.

Franju su okupljeni pozdravili plakatom dobrodošlice na nekoliko jezika dok je hodao improvizovanim prolazom ka prostoru na kojem je održao misu.

Samo dio od 892 tražilaca azila iz centra prisustvovalo je papinom ritualu i mnoga mjesta su ostala prazna.

Papa je, međutim, na kraju mise pojedinačno pozdravio svakoga ko je prisustvovao, pozirajući za selfije i prihvatajući ispisane poruke dok se kretao među redovima.

Franja je uveo pranje nogu muslimanima i ženama, uprkos žestokom protivljenju hiljada konzervativnih katolika.

Vatikan je saopštio da je u ritualu učestvovalo osam muškaraca i četiri žene.

Među ženama su bile jedna italijanska katolkinja koja radi u centru i tri koptske migrantkinje iz Eritreje, dok su među muškarcima bili četvorica katolika iz Nigerije, trojica muslimana iz Malija, Sirije i Pakistana, i jedan Indus.

(B92)