Paprene kazne već prvog dana primjene novog Zakon o bezbjednosti saobraćaja

Strah od visokih kazni koje propisuje novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH natjerao je vozače da dobro otvore oči i pridržavaju se propisa, a ima i onih koji računaju na to da će im policajci prvih dana “gledati kroz prste”.

U ovo su se juče uvjerili i reporteri “Glasa Srpske”, koji su dan proveli u patroliranju sa pripadnicima saobraćajne policije CJB Banjaluka Daliborom Kutićem i Rankom Dovedenom.

Stupanje na snagu novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH, koji je od juče važeći, danima je već glavna tema među vozačima, koji su se, kako priznaju i policajci, očigledno dobro upoznali s njegovim novitetima. To se ne može reći za pješake, koji ulicu prelaze sa slušalicama na ušima i razgovarajući na mobilni telefon.

Da će se i jedni i drugi za prekršaje pokušati opravdati nepoznavanjem propisa i tako nastojati da izbjegu visoke kazne, uvjerili smo se na samom početku našeg radnog dana sa policijom.

– Pa nećete mi valjda pisati kaznu prvi dan? Znam sve, trebalo je da vežem pojas, ali eto, zatekli ste me. Nemojte baš prvi dan, neka mi ovo bude opomena – rekla je Vukica Petrović, koja vozačku dozvolu ima više od tri decenije, a koju su policajci zatekli u vožnji bez vezanog pojasa.

Shvativši da će joj ovaj put prekršaj biti oprošten, prvobitno uzbuđenje zamijenio je osmijeh Petrovićeve.

Jovica Popović kontrolu je glatko prošao.

– Nas vozače dok dobro ne udare po džepu, nećemo se opametiti. Ko jednom plati kaznu vezaće pojas do kraja života – rekao je Popović i dodao da se zakona treba pridržavati, ali da su kazne za prekršaje previsoke u odnosu na plate stanovnika u RS.

Za razliku od vozača koji su se koliko-toliko informisali o propisima, pješaci uglavnom nisu ni imali pojma da su obuhvaćeni novim Zakonom o saobraćaju.

Slavojku Škrbić zatekli smo u banjalučkom naselju Borik kako sa maloljetnim sinom prelazi ulicu na pješačkom prelazu i razgovara na mobilni telefon.

Na pitanje policajca da li zna zbog čega ju je zaustavio, stidljivo je rekla da ne zna, te da joj nisu poznati propisi, niti da bi zbog prekršaja trebalo da plati kaznu od 40 KM.

Ubrzo nakon toga ugledali smo jednu Banjalučanku koja je sa slušalicama u ušima prelazila ulicu. Uprkos tome što ju je policajac nekoliko puta pokušao zaustaviti, ona se nije obazirala, jer nije čula da je zove, sve dok je nije potapšao po ramenu. Nakon što joj je objasnio da je učinila prekršaj, stidljivo je slušalice sklonila u torbu.

Biciklista Branislav Kovačević, koji je vozio sa rukama u džepovima, priznao je da nije imao pojma da to nije dozvoljeno.

– Pojma nisam imao da ne smijem ovako voziti, iako bicikl imam godinama. Od sad ruke neću pomjerati sa volana – rekao je Kovačević, nakon upozorenja da je počinio prekršaj.

Policajac Kutić, poslije prvog dana primjene novih propisa, zaključio je da je 90 odsto kontrolisanih vozača bilo vezano, što je veoma dobro.

– Najviše prekršaja činili su pješaci, koji su koristili mobilni telefon dok su prelazili kolovoz, što je po novom zakonu kažnjivo – rekao je Kutić i dodao da vjeruje da će novi zakon poboljšati bezbjednost u saobraćaju.

Bijeg iz auta

Policajac Ranko Doveden ispričao je da nijedan radni dan policajca nije isti i ne protiče mirno.

– Bila je jedna situacija kada su kolege privele djevojku koja je imala više od jednog promila alkohola u krvi, a koja je pokušavala da pobjegne. Uspjela je da izađe iz policijskog automobila, ali su je brzom intervencijom uhvatili i sproveli u stanicu – kazao je Doveden i dodao da je najteži dio posla izlazak na teren kada se desi saobraćajna nesreća.

Najčešći prekršaji u saobraćaju

Neprilagođena brzina

Nekorišćenje bezbjednosnog pojasa

Mijenjanje saobraćajne trake tokom vožnje

Vožnja unazad

Kazne

Izazivanje saobraćajne nesreće 1.000 – 5.000 KM

Vožnja sa više od 1,5 promila alkohola 400 – 1.000 KM

Prevoz djeteta mlađeg od 12 godina namjestu suvozača 400 – 1.000 KM

Kretanje brzinom većom za 30 km/sat od dozvoljene 400 – 1.000 KM

Upravljanje neregistrovanim autom 400 – 1.000 KM

Vozač koji koristi mobilni telefon 100 – 300 KM

Vozač ili drugo lice koje za vrijeme vožnje ne veže pojas 100 – 300 KM

Naglo povećavanje brzine, prekomjerna buka i škripanje 50 – 250 KM

Korišćenje uređaja za ometanje radara 50 – 250 KM

Pješak koji prilikom kretanja kolovozom koristi mobilni ili ima slušalice 40 KM

(glassrpske.com)

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te