PAPRENO NAPLAĆUJU USLUGE Samo za obradu kredita banke uzmu do 1.000 KM

Da biste dobili kredit od 70.000 KM u nekoj od banaka u Republici Srpskoj, samo za famoznu naknadu za obradu kredita bankari uzimaju do čak 1.050 maraka.

Osim ove naknade, neke banke klijentima jednom godišnje, sve dok traje otplata kredita, uzimaju “naknadu za monitoring kredita”. Na navedni iznos pojedine banke uzimaju svake godine po 50 KM od klijenata.

Vrhovni sud u Srbiji je nedavno potvrdio da su naknade za obradu kredita nedozvoljene i da provizije moraju biti vraćene klijentima. Istovremeno, u Republici Srpskoj jednokratna naknada za obradu kredita, kako nam je rečeno u Agenciji za bankarstvo RS, nisu zakonski određene.

– Banke jedino imaju obavezu da blagovoremeno i jasno informišu potencijalne korisnike bankarskih usluga, te da ih jasno definišu samim ugovorom o kreditu – kažu u Agenciji za bankarstvo.

Opšti uslovi

Visina i način naplate naknada definisani su internim aktima i poslovnom politikom svake pojedinačne banke i obuhvaćeni su opštim uslovima poslovanja. Po podacima regulatora, jednokratne naknade za obradu kredita se razlikuju od banke do banke i zavise od vrste kreditnog proizvoda, a pregled naknada po kreditnim proizvodima objavljuju na svojim internet stranicama.

– Prosječne naknade za obradu kredita se kreću od nula do 1,5 odsto – kažu u Agenciji za bankarstvo.

Navode da je svaka banka obavezna da objavi opšte uslove poslovanja, a objavljuje se na internet stranici banke i na pogodnom mjestu u poslovnim prostorijama banke u kojima se pružaju usluge klijentu.

Opštim uslovima poslovanja smatra se dokument koji sadrži standardne uslove poslovanja primjenjive na sve klijente banke, opšte uslove za uspostavljanje odnosa između klijenata i banke, postupak komunikacije između klijenata i banke i opšte uslove za obavljanje transakcija između klijenata i banke.

Međutim, na sajtovima banaka dokument „Opšti uslovi poslovanja“ nije vidljiv, pa je potrebno poprilično vremena da se nađe. Ni u jednom dokumentu nismo našli kolika je visina bilo koje naknade, uključujući i onu za obradu kredita. Cijena zavisi od, kako navode, tržišnih makroekonomskih uslova.

– Naknade i drugi troškovi koje banka naplaćuje klijentima obuhvaćeni su opštim uslovima poslovanja koje je banka dužna da oglašava na jasan i razumljiv način, dajući tačne, potpune, nedvosmislene i reprezentativnim primjerom prikazane standardne podatke, a koji su neophodni prosječnom korisniku za donošenje odgovarajuće odluke o korišćenju usluge, zasnivanju poslovnog odnosa i zaključenju ugovora s bankom – tvrdi regulator.

Reprezentativni primjer

Kažu da su banke dužne da u pregovaračkoj fazi informišu korisnika o uslovima, uključujući i efektivnu kamatnu stopu i ukupan iznos koji je korisnik dužan da plati, odnosno prikazati reprezentativni primjer u kojem su naznačeni svi elementi korišteni u obračunu te stope.

Napominju da je banka obavezna klijentu predočiti prvo nacrt ugovora o kreditu, a da klijent 14 dana nakon potpisanog ugovora o kreditu može da odustane od kredita pod uslovom da nije počeo da koristi novac.

Banke ne otkrivaju koliko su od klijenata naplatili novca po osnovu pojedinačnih naknada, ali je Srpskainfo uzračunala da svaka banka u Republici Srpskoj u prosjeku mjesečno od svojih klijenata uzima oko 44.000 maraka na ime naknada i provizija.

Ukupno je osam banaka registrovanih u Republici Srpskoj u prvih šest mjeseci prikazalo 62,9 miliona konvertibilnih maraka prihoda od naknada i provizija, što je rast za oko šest miliona maraka u odnosu na isti period lane.

Sve skuplje

Naplaćeni iznos naknada i provizija i naknada povećava se iz godine u godinu, a razlog je taj što banke poskupljuju usluge. Osim što stalno poskupljuju usluge vođenja računa i kartica, te ostale usluga iz paketa koje klijenti imaju, banke redovno povećavaju cijenu provizija za plaćanje računa.

Uglavnom, prosječna mjesečna naknada koju klijent banci plaća za usluge samo po tekućem računu i karticama je oko šest maraka.

(Srpskainfo)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači