Vijesti 08.03.2016.

Papreno: Za kilogram paprika šest maraka

ČITANJE: 1 minuta
pijaca
Cijene voća i povrća na banjalučkoj pijaci su, kako kažu kupci, paprene, posebno ako se u obzir uzme činjenica da kilogram paprika košta šest maraka.

Prodavci ističu da je potražnja za ranim voćem i povrćem smanjena jer su oni svjesni većih cijena, ali dodaju da oni nude domaći kvalitet, za razliku od, kako kažu, mnogih prodavnica u gradu.

Prodavac povrća na tržnici Mira Jokanović kaže da cijene voća i povrća najčešće diktiraju dobavljači.

-Slažem se da su cijene voća i povrća, u odnosu na raniji period, mnogo više. Razlog je što se rano povrće uvozi ili je iz plastenika, pa je proizvodnja i time i prodaja skuplja. Paprike ne mogu da prodajem za dvije, jer ih nabavljam za tri-četiri marke, a tako je i s ostalim povrćem- rekla je Jokanovićeva.

Dodala je da je razumljivo da će neki kupac radije kupiti kilogram piletine nego kilogram zelenih mahuna, koje koštaju šest KM. Kilogram zelene salate je tri KM, a paradajza četiri. Mira J., koja je došla na pijacu nadajući se nižim cijenama nego u lokalnim prodavnicama, kaže kako nije očekivala ovakvu skupoću.

-Ponuda na tržnici je dobra, vidim da na nekim štanovima ima već i jagoda, ali dati četri KM za pola kilogram je malo previše- kaže ova Banjalučanka.

(NN)