Svijet 17.12.2022.

Par u Americi pao sa litice, SOS funkcija na Iphone-u im sačuvala život (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Epl je predstavio SOS funkciju satelitskog povezivanja u hitnim slučajevima s Ajfonom 14.

Nakon spašavanja na Aljasci ranije ovog mjeseca ova opcija je još jednom dokazala svoju sposobnost spašavanja spasivši živote dvoje ljudi koji su pali u duboki klanac u Kaliforniji.

Nesreća se dogodila na autoputu Angeles Forest u Nacionalnoj šumi Angeles u Kaliforniji kada je vozilo palo u otprilike 90 metara dubok kanjon. Ubrzo je Ajfon 14 detektovao pad i poslao hitan SOS spasiocima putem satelitske veze.

Emerdžensi SOS poslao je SMS jednom od Eplovih relejnih centara putem satelita. Poruka je zatim proslijeđena šerifovom odjeljenju za pomoć. Nakon hitnog poziva, tim za istraživanje i spašavanje Montrose otišao je na mjesto i spasio dvije osobe koje su učestvovale u nesreći. Kasnije su poslani u lokalnu bolnicu gdje su im ustanovljene blage do srednje teške povrede, prenosi Srpskainfo.

Prema tvitu tima za spašavanje Montrosea, primili su hitan satelitski poziv 14. decembra koji je korišten za dobivanje “tačne geografske širine i dužine za žrtve”. Cijeli događaj spašavanja zabilježen je kamerom, prenosi Klix.

Ovo nije prvi put da je Epl uređaj zaslužan za spašavanje života. Kao što je gore spomenuto, čovjek koji je putovao od Noorvika do Kotzebuea na Aljasci nedavno je ostao nasukan na hladnom, udaljenom mjestu kada su njegove motorne sanke pale. Srećom, tada je nosio Ajfon 14, prenosi Srpskainfo.

Aktivirao je opciju hitnog SOS putem satelita na svom telefonu. Epl centar za hitne slučajeve zatim je promijenio odjeljenje za potragu i spašavanje i podijelio svoje GPS koordinate.

Detekcija sudara i satelit za hitne slučajeve putem SOS predstavljeni su sa serijom Ajfona 14 ranije ove godine. Duo je trenutno besplatno dostupan svim korisnicima iPhonea 14‌‌ u SAD-u i dijelovima Evrope. Epl je najavio da će u budućnosti usluga biti dostupna i u drugim zemljama.

Oznake: Iphone, SOS, Spašavanje