Magazin 12.01.2016.

Paradoks izbora: Privilegija ili patnja?

ČITANJE: 3 minute

Izbor

Sigurno ste se, ne jednom, našli u situaciji da zbunjeno gledate u jelovnik nekog restorana i od mnogih ponuđenih jela ne znate šta odabrati? Slično je i s vinskom kartom. Koje vino? I dalje: koji posao, automobil…

Što obući ispred punog ormara garderobe ili koji parfem kupiti u moru parfema koje nam nudi obližnja parfimerija.

Izbor je sve veći, ne samo u kupovini, on je veći i širi kada se radi o načinu življenja. Brak ili ne? Karijera ili majčinstvo? Oboje? Život ovdje ili možda negdje drugo? Bilo gdje izbora nam svakako ne nedostaje…

Mnogi od nas ponuđene izbore gledaju kao slobodu. I oni to svakako jesu, jer sloboda studiranja u bilo kojoj zemlji Evrope, sloboda izbora karijere, govora i pisanja ili noćnog kluba ili mjesta gdje ćete pojesti hamburger, svakako je divna stvar.

Međutim, privilegija o kojoj su generacije prije nas samo mogle sanjati koliko god predstavlja privilegiju, donekle je i problem. Sloboda ili paradoks izbora?

U jednoj američkoj samoposluzi izložili su dvadeset i četiri vrste pekmeza. Kupci su mogli isprobavati do mile volje i kupovati s popustom. Sljedeći dan, izbor je smanjen na ‘samo’ šest pekmeza. Eksperiment je ponovljen nekoliko puta i rezultat je uvijek bio isti – kad je u ponudi bilo šest pekmeza prodano ih je do deset puta više.

Veliki izbor paralizuje i dovodi do lošijih odluka, ali i nezadovoljstva. Naša očekivanja rastu, a naše zadovoljstvo odabranim pada. Jesam li između dvije stotine izloženih pari cipela odabrala prave? Možda sam ipak trebala kupiti drugu boju?

Što je izbor veći, naš odabir se čini manje savršenim. Preveliki izbor jednostavno postaje kontraproduktivan. Barry Schwartz u svojoj knjizi ‘Why less is more: Paradox of choice‘ i u svom predavanju na ted.com kaže kako nam umjesto slobode od prevelikog izbora slijedi paraliza.

Kako bi izbjegli paralizu izbora i jednostavno lakše donosili odluke u moru izbora koje nas (nasreću) okružuje, trebali bi:

Dobro poznavati sebe

Ako volite crno vino, čemu uopšte pregledavati listu s bijelim vinima. Suzite sebi izbor, biće vam lakše.

Prisjetiti se pitanja s ponuđenim odgovorima

Sjećate se kako kod rješavanja pitanja s ponuđenim odgovorima uvijek imate dva odgovora koja su (pre)očito pogrešna. Primijenite isto pravilo i eliminišite očite i, za vas, pogrešne izbore. Ostaće vam opcija A i opcija B, ali i to je lakše nego kad imate opcije A, B, C i D.

Pogledati u budućnost

Kod važnih pitanja (karijera, studiranje, majčinstvo, brak i sl.) odluku donesite s pogledom u budućnost. Svi smo mi ‘work in progress‘, pa je bitno odluku donijeti ne samo za svoju sadašnjost, već i za budućnost.

Suočiti se s mogućnošću pogrešne odluke

Pa čak ako ste i donijeli naizgled pogrešnu odluku, ona može biti najbolja opcija….pod uslovom da je prihvatite, naučite od nje i krenete dalje…

Ušutkati perfekcionistu u sebi

Velika očekivanja koja nam nameće preveliki izbor često mogu dovesti do razmišljanja da postoji savršeniji i bolji odabir. Što više opcija imamo, veća je mogućnost da ćemo žaliti za onim što nismo odabrali. Lako je upasti u zamku razmišljanja kako bi neodabrana opcija bila bolja.

Zato, ušutkajte perfekcionistu u sebi, dajte sve od sebe, odaberite i krenite dalje….sigurno vas uskoro čeka još jedan izbor!

(Coolklub.com)