Vijesti 12.05.2016.

Pariz: Umro knez Aleksandar Karađorđević

ČITANJE: 1 minuta
aleksandar karadjordjevic
Knez Aleksandar Karađorđević (92) umro je rano jutros u Parizu, saopšteno je iz njegove beogradske kancelarije.

Knez Aleksandar, sin kneza namjesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji. Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa. Prema porodičnom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930, nosio je titulu knez od Jugoslavije.

Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF-a i imao 1000 sati borbenog leta. Poslije Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa Kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu.

Iz drugog braka sa Kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana. Od 2000, u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Godine 2007. obišao je Kosovo i Metohiju pružajući podršku srpskom narodu.

Njegova pisma, saopštenja i razgovori sabrani su u četiri knjige. Bio je potpredsjednik Upravnog odbora Zapadnoevropske eparhije SPC, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu, navodi se u saopštenju.

(Agencije)