“OVACIJE ĆU PAMTITI DO KRAJA ŽIVOTA” Parižani se poklonili banjalučkoj violinistkinji Jovani Raljić

Koncert u Parizu na kojem sam nastupila sa 200 muzičara jedan je od najvećih u mojoj karijeri, a ovacije pariske publike pamtiću do kraja života.

Rekla je ovo banjalučka violinistkinja Jovana Raljić nakon nastupa u Parizu.

Ova mlada umjetnica je dobila veliku privilegiju da kao koncertmajstor vodi ansambl koji je bio sastavljen od muzičara 50 različitih nacija, a u njemu su se našli članovi simfonijskih orkestara iz Beča i Pariza.

– Još osjećam žmarce od uzbuđenja, jer sam imala čast da nastupim pred zahtjevnom pariskom publikom u samom srcu glavnog grada Francuske, pored Ajfelovog tornja. Kao koncertmajstor imala sam specifičan posao gdje sam bila desna ruka čuvenog belgijskog dirigenta Patrika Davina i imala zadatak da oblikujem zvuk, prvenstveno gudačkog ansambla. Mislim da sam uspješno ispunila zadatak, jer sam dobila pohvale od brojnih kolega – rekla je Jovana.

U publici je bio i ambasador Austrije u Parizu Mihael Linhart, koji je za nju i ostale muzičare prije koncerta organizovao prijem u prostorijama ambasade.

Ovaj koncert je stigao nakon serije Jovaninih uspješnih koncerata po čitavoj Evropi. U oktobru je nastupila u Milanu, u jednom od najstarijih teatara Evrope, u kojem je svirao čak i tada 13-godišnji Mocart, a održala je i koncert u Veneciji sa simfonijskim orkestrom pred oko hiljadu ljudi. Ovu salu odlikuje besprijekorna akustika, zbog čega je koncert predstavljao magiju u pravom smislu riječi.

Povodom oktobarskog koncerta Raljićeva je još tada kazala da je sve zvučalo čarobno.

– Bila sam veoma uzbuđena i nervozna jer sam željela da sve protekne u najboljem redu, ali kad sam zakoračila na scenu i počela svirati, sve je zvučalo čarobno. Imala sam svega dvije sedmice da spremim program, ali je sve bilo perfektno, što se vidjelo po reakciji publike koja je bila oduševljena mojim umijećem na violini – kazala je Raljićeva.

– Svirala sam sa članovima Bečke filharmonije po cijeloj Austriji, a završni nastup je održan u čuvenoj Koncerthaus dvorani. Od brojnih koncerata posebno bih izdvojila gostovanje u Španiji, kao i nezaboravne nastupe sa internacionalnim orkestrom “Junge Deutschland Philharmonie” sa kojima sam imala pet uzastopnih koncerata u Berlinu, Darmštatu i Vajmaru – istakla je mlada Banjalučanka.

Ona je prije pola godine na audiciji izabrana za koncertmajstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra “Wiener Jeunesse”, koji ima tradiciju dugu tri decenije. U orkestru sviraju muzičari iz cijelog svijeta od 18 do 26 godina, koji se školuju u austrijskim muzičkim univerzitetima i konzervatorijumima.

Poznata je i po svojim vokalnim sposobnostima, koje često kombinuje uz magiju violine, a zahvaljujući ovom nesvakidašnjem spoju prije pet godina je stigla i do polufinala šou programa “Ja imam talenat”.

Školovanje u Gracu i Beču

Jovana je okončala osnovni studij “Bechelor of Arts” u Gracu sa prosjekom 10, gdje joj je mentor bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela, a muzičko usavršavanje nastavila je u Beču, gdje se upisala na master studij u oktobru.

(Glas Srpske)

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog

Avion “Rajanera” krenuo iz Berlina u Banjaluku, zbog grmljavine morao u Bukurešt

Slijetanje aviona kompanije Rajaner, koji je letio iz Berlina za Banjaluku, preusmjereno je na aerodrom u Bukureštu, u Rumuniju. Lokacija slijetanja je promijenjena zbog grmljavine. – Ovaj let iz Berlina u Banjaluku 16. juna preusmjeren je u Bukurešt zbog oluja u Banjaluci. Let je nastavljen do Banjaluke kasnije tokom noći kada su se vremenski uslovi

“DAN ZA HVALA” Banjalučka “Tržnica” se zahvalila svojim kupcima

Banjalučka Nova pijaca danas vrvi od ljudi, odjekuje tradicionalnom pjesmom i folklornom igrom, dok u pozadini ržu  konji upregnuti u fijakere. Baš kao nekada za “duhovski vašar”, hiljade ljudi okupile su se na duhovski utorak na pijaci, mjestu trgovine, ali i susreta, razgovara, smijeha i mjestu koje nikada ne spava. Nekada su se u ovo

ORBAN NAKON SASTANKA SA DODIKOM: “U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama”

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom. “Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom”, rekao je