“OVACIJE ĆU PAMTITI DO KRAJA ŽIVOTA” Parižani se poklonili banjalučkoj violinistkinji Jovani Raljić

Koncert u Parizu na kojem sam nastupila sa 200 muzičara jedan je od najvećih u mojoj karijeri, a ovacije pariske publike pamtiću do kraja života.

Rekla je ovo banjalučka violinistkinja Jovana Raljić nakon nastupa u Parizu.

Ova mlada umjetnica je dobila veliku privilegiju da kao koncertmajstor vodi ansambl koji je bio sastavljen od muzičara 50 različitih nacija, a u njemu su se našli članovi simfonijskih orkestara iz Beča i Pariza.

– Još osjećam žmarce od uzbuđenja, jer sam imala čast da nastupim pred zahtjevnom pariskom publikom u samom srcu glavnog grada Francuske, pored Ajfelovog tornja. Kao koncertmajstor imala sam specifičan posao gdje sam bila desna ruka čuvenog belgijskog dirigenta Patrika Davina i imala zadatak da oblikujem zvuk, prvenstveno gudačkog ansambla. Mislim da sam uspješno ispunila zadatak, jer sam dobila pohvale od brojnih kolega – rekla je Jovana.

U publici je bio i ambasador Austrije u Parizu Mihael Linhart, koji je za nju i ostale muzičare prije koncerta organizovao prijem u prostorijama ambasade.

Ovaj koncert je stigao nakon serije Jovaninih uspješnih koncerata po čitavoj Evropi. U oktobru je nastupila u Milanu, u jednom od najstarijih teatara Evrope, u kojem je svirao čak i tada 13-godišnji Mocart, a održala je i koncert u Veneciji sa simfonijskim orkestrom pred oko hiljadu ljudi. Ovu salu odlikuje besprijekorna akustika, zbog čega je koncert predstavljao magiju u pravom smislu riječi.

Povodom oktobarskog koncerta Raljićeva je još tada kazala da je sve zvučalo čarobno.

– Bila sam veoma uzbuđena i nervozna jer sam željela da sve protekne u najboljem redu, ali kad sam zakoračila na scenu i počela svirati, sve je zvučalo čarobno. Imala sam svega dvije sedmice da spremim program, ali je sve bilo perfektno, što se vidjelo po reakciji publike koja je bila oduševljena mojim umijećem na violini – kazala je Raljićeva.

– Svirala sam sa članovima Bečke filharmonije po cijeloj Austriji, a završni nastup je održan u čuvenoj Koncerthaus dvorani. Od brojnih koncerata posebno bih izdvojila gostovanje u Španiji, kao i nezaboravne nastupe sa internacionalnim orkestrom “Junge Deutschland Philharmonie” sa kojima sam imala pet uzastopnih koncerata u Berlinu, Darmštatu i Vajmaru – istakla je mlada Banjalučanka.

Ona je prije pola godine na audiciji izabrana za koncertmajstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra “Wiener Jeunesse”, koji ima tradiciju dugu tri decenije. U orkestru sviraju muzičari iz cijelog svijeta od 18 do 26 godina, koji se školuju u austrijskim muzičkim univerzitetima i konzervatorijumima.

Poznata je i po svojim vokalnim sposobnostima, koje često kombinuje uz magiju violine, a zahvaljujući ovom nesvakidašnjem spoju prije pet godina je stigla i do polufinala šou programa “Ja imam talenat”.

Školovanje u Gracu i Beču

Jovana je okončala osnovni studij “Bechelor of Arts” u Gracu sa prosjekom 10, gdje joj je mentor bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela, a muzičko usavršavanje nastavila je u Beču, gdje se upisala na master studij u oktobru.

(Glas Srpske)

MOMCI, OBRATITE PAŽNJU Zanimljiva ponuda na “Spotted Banja Luka”

Na Fejsbuk stranici “Spotted Banja Luka” danas je osvanula zanimljiva ponuda. U pitanju je poruka osobe koja traži momka za povremeno druženje i “svakakve igrice”. U objavi se navedeni i specifični zahtjevi, kao i jedna molba. Na ovu objavu mnogi su komentarisali i tražili dodatne detalje ovog “konkursa”. (Srpskainfo)

ŠKOLA NOVIH LIDERA SNSD-a: Dodik sa polaznicima, njih 40 mlađih od 25 godina

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je SNSD trajna politička organizacija koja će uspjeti da izgradi i promoviše nove lidere sposobne da vode i političku partiju i Republiku Srpsku. “Politika ostaje okvir u kome se stvaraju mogućnosti za afirmaciju lične sposobnosti. Koga će mladi odabrati i koju politiku priču preferirati to

PREDSJEDNIŠTVO BIH: Zahtjev Hrvatskoj da odustane od radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori

Bosna i Hercegovina traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u opštini Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa Bosnom i

RADOJIČIĆ: Za vodovode i do 10 miliona KM

Grad Banja Luka pokrenuo je brojne projekte iz oblasti vodonabijevanja kako bi voda iz gradskog vodovoda došla do destine hiljada stanovnika, mahom sa rubnih područja grada, koji još uvijek nemaju vodu u svojim domaćinstvima, a samo u ovoj godini očekuje da će se u ovoj oblasti biti uloženo i do 10 miliona KM, izjavio je

“Sloboprom” najveći pojedinačni akcionar Banje Vrućice, povećali udio na 15 odsto

Kompanija „Sloboprom“ iz Lončara kupila je za 1,8 miliona KM akcije Zdravstveno – turističkog centra (ZTC) „Banja Vrućica“ u Tesliću, čime je svoj udio povećala na 15 odsto i postala najveći pojedinačni akcionar banje. Akcijama „Banje Vrućice“ trgovano je 13. marta u iznosu od 1,8 miliona KM, a „Sloboprom“ je, kako saznajemo, kupio akcije od

BORENOVIĆ: PDP konstruktivna opozicija u RS, Zakon o igrama na sreću je primjer

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će na sastanku sa predstavnicima SNSD-a, koji treba da bude održan sljedeće sedmice, biti razgovarano o radu zajedničkih institucija i da će to biti dobra prilika da se vidi kakva su razmišljanja o budućnosti BiH. “To će biti dobra prilika za razvoj kulture dijaloga. Moći ćemo da jedni