Vijesti 20.11.2015.

Parižanka žrtvovala život da zaštiti sina

ČITANJE: 1 minuta
pariz
Herojstvo ubijene Parižanke otkriveno je tek kada su pomjerili njeno tijelo.

Petogodišnji dječak pronađen ispod beživotnog tijela svoje majke u koncertnoj dvorani “Bataklan” u Parizu, sačuvao je život zahvaljujući požrtvovanosti mlade Elze Delplas (35), koja je sinčića zaštitila svojim tijelom kada su naoružani teroristi otvorili vatru na masu koja je prisustvovala koncertu grupe “Eagles of Death Metal”.

Njena majka, 61-godišnja Patrisija San Marten, takođe je poginula u masakru – jednom u nizu koordiniranih napada na francusku prestonicu u petak prošle sedmice.

Kada je počela pucnjava, i Elza i Patrisija su se bacile na petogodišnjeg Luja, očajnički pokušavajući da ga zaštite od metaka.

– Elza Delplas i njena majka Patrisija umrle su u petak pod kišom metaka u dovrani ‘Bataklan’- napisala je Elzina drugarica Sihem Suid u saopštenju za francuski magazin “Poan”.

– Sa njom je bio i njen sin Luj, zjenica njenog oka. Luj je nađen u Bolnici ‘Vensen’, uznemiren, uplašen i zamazan krvlju svoje majke, koja je htjela da ga zaštiti od metaka- dodala je ona.

“Elza je bila vesela osoba, koja je uvijek imala osmijeh na usnama, čak i onda kada joj je bilo teško. Bavila se dobrotvornim radom, učestvovala u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Predivno je svirala violončelo.”

“Bila je veliki borac protiv nepravde. Mislim da je cijela porodica bila takva: njena majka, Čileanka, pobjegla je od Pinočeovog diktatorskog režima.”

(NN, dailymail.co.uk)