Vijesti 08.09.2016.

Parking automati u Ulici Miše Stupara do kraja godine

ČITANJE: 2 minute

Automati za naplatu parkinga biće do kraja godine postavljeni u Ulici Miše Stupara u Boriku.

Potvrdili su to u Odsjeku za parkinge i garaže i naglasili da će u pomenutoj ulici u sistem naplate biti uključeno oko 70 parking mjesta.

– Biće to šesta lokacija na području grada na kojoj je u ovoj godini uvedeno plaćanje parking mjesta. Na ovaj korak smo se odlučili zato što su procjene pokazale da postoji potreba za tim. Do kraja godine biće postavljeni vertikalna signalizacija i automati – rekli su u Odsjeku za parkinge.

Naveli su da su u 2016. godini u gradu prošireni kapaciteti parkiranja na kojima je uvedena naplata za 407 novih mjesta.

– U Novoj varoši to je urađeno u Ravnogorskoj te u ulicama Dragiše Vasića, Tina Ujevića, Masarikovoj te u centru grada, na parkiralištu kod Medicinske elektronike – kazali su u Odsjeku,piše Glas Srpske.

Na teritoriji grada u sistemu naplate nalazi se 4.700 parking mjesta na 62 lokacije. Prema podacima Odsjeka za parkinge i garaže, prihod od naplate parkiranja do kraja avgusta je iznosio 2,5 miliona maraka, a tokom cijele prošle godine 2,7 miliona KM.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik dva Drago Dragić smatra da je važno uvesti red kada je u pitanju parkiranje.

– Za ljude koji žive u Ulici Miše Stupara i okolini najveći je problem što nisu sigurni gdje je dozvoljeno parkiranje a gdje ne, jer ništa nije obilježeno. Osim toga dosta vozila sa strane je tu svakodnevno parkirano pa je ponekad stanarima okolnih zgrada problem da nađu mjesto za svog četvorotočkaša. U takvim situacijama ljudi su spremni i da plate samo ako će znati da će biti mjesta za parkiranje – kazao je Dragić.

Kruženje po naselju

Drago Dragić je istakao da je uvođenjem naplate parkiranja u mnogim dijelovima grada došlo do rasterećenja parkinga. Međutim, to nije slučaj sa naseljem Aleja centar.

– Situacija jeste malo bolja, ali jednostavno fizički nema dovoljno mjesta za vozila stanara i svih ostalih koji tu svakodnevno dolaze i parkiraju se. Da bi došli do jednog parking mjesta, stanari moraju praviti po nekoliko krugova po naselju – objasnio je Dragić.

(Glas Srpske)