Politika 23.12.2020.

PARLAMENT BIH: 13 poslanika traži smjenu Siniše Ilića, tvrde da je ilegalno priređivao igre na sreću

ČITANJE: 3 minute

Ukupno 13 poslanika Predstavničkog doma BiH uputilo je predsjedavajućoj tog doma Borjani Krišto zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, odnosno o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića, saznaje Srpskainfo.

Poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš i Jasmin Emrić u obrazloženju ovakvog zahtjeva pozivaju se na informacije da je u objektima, čiji je vlasnik Ilić, više puta otkriveno ilegalno priređivanje igara na sreću.

– Republička uprava za igre na sreću saopštila je, 14.decembra 2020. da su inspektori ove uprave otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću na terminalu za elektronske igre, automatima za igre na sreću, kao i neovlašteno priređivanje kladioničarskih igara na sreću u automat klubu „Bet in“ u Zvorniku, od strane privrednog društva „Bingo trejd“ Šamac, kojem je zbog učinjenog prekršaja izdat prekršajni nalog. U registru privrednih subjekata, kao vlasnik „Bingo trejda“ iz Šamca naveden je Siniša Ilić, aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova, dok su kafe barovi „Bet in“ u Zvorniku, Bijeljini, Osmacima i Brčko distriktu registrovani kao vlasništvo „Bingo trejda“ iz Šamca – piše u zahtjevu koji je u posjedu Srpskainfo.

Takođe, inicijatori smjene podsjećaju da su inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću, 10. avgusta ove godine otkrili neovlašteno priređivanje igara na sreću na području Bijeljine, a iza kojeg takođe stoji zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić.

Godinu dana ranije, 1. novembra 2019. godine, iz Republičke uprave za igre na sreću saopšteno je da su inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor utvrdili neovlašteno priređivanje igara na sreću na dvije lokacije na području Zvornika.

Dan kasnije, odnosno 31. oktobra 2019.godine, inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću utvrdili su neovlašteno priređivanje kladioničkih igara na sreću i igara na sreću na automatima u sportskoj kladionici „BET IN“, u Ulici Кarakaj bb.

Kako kažu, i 1.avgusta 2018. godine iz Republičke uprave za igre na sreću saopšteno je da je „nelegalno priređivanje igara na sreću putem automata za igre na sreću i elektronskih igara na sreću od strane pravnog lica ’Bingo Trade’ d.o.o. otkriveno u automat klubu ’Bet In’ na adresi Patrijarha Pavla b.b. Zvornik i u automat klubu ’Bet In’ u naselju Ekonomija, Karakaj b.b grad Zvornik“.

– RTRS je tada nazvanično otkrio da je ilegalne igre na sreću priređivao Siniša Ilić, u to vrijeme poslanik SDS-SRS RS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a današnji zamjenik ministra civilnih poslova u Savjetu ministara BiH. Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić, nažalost, pokazao je krajnje nepoštovanje zakonskih propisa u zemlji čiji je visoki funkcioner, što ga čini potpuno nepodobnom osobom za dalje obavljanje funkcije – piše u inicijativi.

Kako kažu poslanici, građanima se na ovaj način, kontinuiranim i svjesnim kršenjem zakona radi lične koristi, šalje poruka da u BiH postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi i kojoj je dozvoljeno da nanosi štetu budžetu radi ličnog bogaćenja.

– Od najviših državnih funkcionera najmanje što se očekuje jeste da poštuju zakonske norme, i svako drugačije ponašanje ne samo da ih diskredituje i čini nedostojnim funkcije koju obavljaju, nego i nanosi ozbiljnu štetu ugledu i kredibilitetu institucija koje predstavljaju. Zbog svega navedenog, potrebno je u što kraćem roku, a najkasnije u roku propisanom članom 154. Poslovnika Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, na dnevni red sjednice Doma uvrstiti ovaj Prijedlog – navode u dokumentu, sa prilozima medijskih izvještaja o događajima koje pominju.

Siniša Ilić je funkcioner Ujedinjene Srpske.

(Srpskainfo)