Vijesti 11.01.2016.

Parlament BiH naredio smanjenje cijena mobilnih usluga u BiH u roku od 120 dana

ČITANJE: 1 minuta
mobilne usluge
Komisija za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH konstovala zadužila je danas Regulatornu agencije za komunikacije RAK da u roku od 120 dana osigura usklađivanje cijena usluga mobilnih operatera u BiH sa cijenama operatera u regiji.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH konstatovala je danas da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije realizovala zaključke koje je ranije usvojio Zastupnički dom prilikom razmatranja Informacije RAK-a o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

Zastupnički dom je u junu prošle godine, na inicijativu zastupnika Mladena Bosića, razmatrao navedenu informaciju, te konstatovao da građani BiH plaćaju najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji.

Tada je zaključeno da se od RAK-a traži da u roku od 90 dana, u skladu sa zakonskim propisima, osigura usklađivanje cijena usluga mobilnih operatera u BiH sa cijenama operatera u regiji.

Zastupnički dom je tada usvojio i zaključak kojim se zadužuje RAK da u roku od 90 dana obavijesti Zastupnički dom PSBiH o realizaciji usvojenih zaključaka.

S obzirom na to da navedeni zaključci Zastupničkog doma nisu realizovani, Komisija je danas usvojila zaključak kojim se traži od RAK-a da se ti zaključci realiziraju u najkraćem mogućem roku, a najduže za 120 dana.

Drugi zaključak koji je Komisija danas usvojila je da Zastupnički dom traži od Savjeta ministara BiH da što prije donese novu sektorsku politiku u oblasti telekomunikacija.

(NN)