Vijesti 07.03.2016.

Parlament BIH ponovo o “bijelom hljebu”

ČITANJE: 2 minute
predstavnicki dom
Predstavnički Dom će se uskoro baviti Bijelim hljebom, i kao je Dom naroda tu privilegiju ukinuo samo prije nekoliko dana. Slučajno ili ne, Savjet ministra, predhodno je posalo zakon koji samo ograničava vrijeme uživanja takozvanog bijelog hljeba.

Njegovim usvajanjem značilo bi da nakon zvaršenog mandata, izabrani i imenovani funkcioneri imaju pravo na pola godine primanja iz budzeta. U aktulenom sazivu u Predstavničkom domu veliki broj poslanika tvrdi da neće prihvatiti prijelog Savjeta minsitra.

-Ne, ne. Ali, ono što jasno moramo poslati poruku da niko u BiH ne bi trebalo da koristi ovaj vid privilegije- rekao je poslanik SNSD-a u PD PS Lazar Prodanović.

-SDA će sve učiniti, sve da iz tog zakona eliminiše bijeli hljeb- rekao je delegat SDA u Domu naroda BiH Halid Genjac.

-Bijeli hljeb trebalo je davno eleminisati, jer već dovoljno privilegija uživaju poslanici i ministri – poručuje to Milomir Koroman. Poručuje i kako preživaljava mjesec sa svojom penzijom, koja je najčešće u visini iznosa za odvojeni život nekog od funcionera u BiH.

-I sad im daj još i bijeli hljeb na to njihovo dijete hiljada maraka što su primal, pa sramota, ja ne primim deset hiljada maraka penzije za godinu dana- rekao je Milomir Koroman iz Istočnog Sarajeva.

I dok Koroman prebrojava koliko za svoju penziju može da kupi hljeba, ništa bolja računica nije ni kod Sima Tambura. On tvrdi da ako ništa drugo, političari u BiH nisu ni zaslužili privilegiju poput bijelog hljeba, jer se ne brinu dovoljno za one koji su ih birali.

-Šta rade drugi koji rade u firmi, kada prestane radni odnos, šta oni dobiju, ništa- pita se Simo Timbur iz Istočnog Sarajeva.

Veliki je broj političara koji se u Parlamentu BiH i ne jave ni za riječ, ali i poslije tog ćutanja imali su pravo na godinu dana takozvanog bijelog hljeba. Nedavno je to ukinuo Dom naroda, ali se ponovo u nekom obiliku pokušava vratiti kroz Savjet ministara.

(ATV)