Vijesti 23.05.2016.

Parlament BiH sutra o popisu – nema saglasnosti među poslanicima iz RS

ČITANJE: 2 minute

-Ja očekujem i pozivam sve političke stranke koje imaju svoje predstavnike u Predstavničkom domu da sutra zajedno tražimo raspravu kako jedan direktor može donijeti jednu takvu odluku, koja plašim se može biti štetna za sve nas u BiH- istakao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Nema saglasnosti ni među poslanicima iz Republike Srpske oko daljih koraka. Oglasila se i šef SDS-ovog Kluba, Aleksandra Pandurević. Tvrdi da je upravo SNSD odgovoran za sve ono što se sada dešava i lopticu prebacuje Republičkom zavodu za statistiku.

-Jedino rješenje, ako SNSD ima hrabrosti – a zakon im daje mogućnost – jeste da Agencija za statistiku RS povuče svoje popisne podatke, kao ekskluzivni vlasnik nad njima, evo oni ako smiju neka to urade- kazala je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u PD PS BiH.

Nakon silnih uvreda iz SNSD-a da Savez za promjene ne smije da reaguje u Sarajevu, što se tiče šefa SDS-ovog Kluba sastanak kod predsjednika Republike nije potreban. Tvrdi da se o popisu ne može govoriti ni u parlamentu, ni u Savjetu ministara, zakonima koje je ranije, kaže, usvajao SNSD.

-Nije to tačno, želim da ih podsjetim kako su oni glasali i u PD i Domu naroda, nije tačno- negira Košarac.

Iz SNSD-ovog Kluba najavljuju i krivične prijave zbog načina na koji je objavljen jedinstveni program za obradu podataka popisa stanovništva. Čulo se i to da bi trebalo zatražiti smjenu Velimira Jukića, a ukoliko bude prijedloga da se o svemu razgovara na zajedničkom sastanku kod predsjednika Republike, Mirko Šarović ponavlja da će sigurno doći.

“Poziv nisam dobio, to je na drugima da li će taj razgovor eventualno da zakažu i da li ćemo na tom sastanku imati slične ili prilično slične stavove”, rekao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

I Šarović ponavlja da bi Republički zavod za statistiku trebalo da napravi sljedeći korak. I to bi vjerovatno rekao i na zajedničkom sastanku kod predsjednika Republike, ukoliko do njega dođe, a da će sigurno doći ukoliko dobije poziv, potvrdio je i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, iako smatra da bi se o popisu trebalo sastančiti kod njega.

(ATV)