Politika 20.09.2021.

Parlament BiH: Zvizdić potvrdio da Radmanović prisustvuje sjednici, on tvrdi suprotno

ČITANJE: 3 minute

Iako je ranije najavljeno da niko od predstavnika iz Republike Srpske (RS) neće prisustvovati današnjoj sjednici Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH), Nebojša Radmanović (SNSD) prisustvuje sjednici Kolegija Predstavničkog doma.

Ova informacija za N1 je potvrđena iz kabineta Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a s obzirom na to da je, osim Radmanovića, prvog zamjenika predsjedavajućeg na Kolegiju prisutna i Borjana Krišto (HDZ), druga zamjenica predsjedavajućeg, ova sjednica se odvija u punom sastavu.

Međutim, odmah nakon toga bit će održan i prošireni Kolegij Predstavničkog doma na kojem bi trebali prisustvovati i drugi članovi. Na tom kolegiju će se postizati dogovor oko saziva sjednice Predstavničkog doma što će naravno zavisiti i od toga da li će svi oni koji su trebali, prisustvovati ovoj sjednici.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH bi se na dnevnom redu trebao naći Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Osim prijedloga budžeta institucija BiH za ovu godinu, na dnevnom redu trebalo bi da bude i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Međutim, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao je da “niko neće od Srba ići”, aludirajući na sjednicu te da postoji jasan politički stav.

Shodno tome, kako je i ranije najavljeno očekuje se da bi predstavnici iz RS mogli bojkotovati današnju sjednicu. Ipak, predsjednik SDS-a Mirko Šarović jučer je, komentirajući Dodikovu izjavu da niko od Srba 20. septembra neće ići na sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, naveo da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz RS oko neučestvovanja na sutrašnjem zajedanju PSBiH, „tako da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS-a koji će se i u ovoj situaciji ponašati principijelno“.

Predstavnici RS u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Zbog najave nedolaska poslanika iz RS-a bila je otkazana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem jula.

Radmanović nije učestvovao na sjednici Kolegijuma

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović nije učestvovao na danas zakazanoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma, saopšteno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg PD PS BiH.

– Povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, Kabinet zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojše Radmanovića saopštava da Radmanović nije učestvovao na za danas zakazanoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poštujući u potpunosti zaključke Narodne skupštine Republike Srpske – ističe se u saopštenju.

 

(E.M)