Politika 10.04.2022.

Parlament Srpske sutra o vetu na pet odluka Predsjedništva BiH

ČITANJE: 2 minute
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez konsenzusa, biće održana sutra.
Dodik traži podršku za veto uložen u Sarajevu na pet odluka Predsjedništva BiH u kojima je preglasan.

Tri se odnose na međunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma CIK-a sa OEBS-om i Mađarskom.

Veoma štetnom po vitalne interese Srpske Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i OEBS-a u BiH.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese Srpske i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

On je kao veoma štetnu po vitalne interese Republike Srpske proglasio odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, objašnjava struka, od ključnog je značaja za očuvanje Dejtona i Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je preglasavanje srpskog člana Predsjedništva pokazatelj da BiH teško može da ide naprijed. On je podsjetio da to nije prvo preglasavanje, ali i da se nada da će u Parlamentu Srpske biti podržan veto Dodika.

Klub poslanika PDP-a sutra će usaglasiti stavove o posebnoj sjednici, rekla je danas potpredsjednica PDP-a Јelena Trivić.

– Mislim da ćemo učestvovati, ali ne mogu sada ništa da govorim – rekla je Trivićeva.

Profesor ustavnog prava Vitomir Popović pojasnio je da se na svako preglasavanje po Dejtonskom sporazumu i Ustavu može uložiti veto.

On je istakao da svaki put kada dva člana Predsjedništva budu preglasala Srbe i Republiku Srpsku, Dodik treba da zaštiti vitalni interes Srpske i zatraži posebnu sjednicu Parlamenta.

(E.M)