Politika 26.11.2020.

Partnerstvo da, pokornost i podaništvo ne

ČITANJE: 1 minuta

Misija OEBS-a u BiH, u pogledu vladavine prava, nema mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa, rekao je za ATV predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

“Kada su optuživani, pa na kraju oslobođeni Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, pravosuđe je bilo odlično, a kada su se počeli procesuirati kadrovi bliski SDA, pravosuđe je postalo veliki problem”, ogolio je pozadinu napada na pravosuđe predsjednik VSTS.

On je istakao da OEBS, osim toga, nema ni nadležnost da se bavi tumačenjem domaćih zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima.

“Nezavisnost pravosuđa podrazumijeva nezavisnost, kako od uticaja domaćih, tako i od uticaja međunarodnih faktora. Ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, `međunarodni partneri` moraju, prije svega, poštovati institucije BiH, kao suverene zemlje, te se držati svog mandata i nadležnosti”, rekao je Tegeltija za ATV.

(N.S/ Banjaluka.net)