Biznis 06.02.2020.

PARTNERSTVO: “Kosmos” i ruski koncern KRET potpisali ugovor o nabavci filtera za prečišćavanje vazduha

ČITANJE: 3 minute

Privredno društvo “Kosmos” iz Banjaluke i ruski koncern “Radio-elektronske tehnologije” /KRET/ potpisali su danas ugovor o nabavci i distribuciji filtera za prečišćavanje vazduha, koji će biti korišteni u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i drugim oblastima.

Ugovor su potpisali direktor Privrednog društva “Kosmos” Dušan Vještica i zamjenik generalnog direktora KRET-a Aleksandar Mitjuškin, a potpisivanju su prisustvovali ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Vještica je pojasnio da će se filteri koristiti u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i drugim industrijama.

“Od ovog ugovora očekujemo ekspanziju na tržištu Republike Srpske, BiH, ali i nastup na evropskom tržištu zajedno sa kompanijom KRET”, rekao je novinarima Vještica nakon potpisivanja ugovora.

On je istakao značaj potpisivanja ugovora jer označava početak partnerstva “Kosmosa” sa svjetski poznatom kompanijom, koja ima brendiran proizvod u oblasti prečišćavanja vazduha i eliminacije svih štetnih čestica, bakterija, virusa, plijesni, buđi i drugog.

“Sutra ćemo instalirati u Univerziteskom kliničkom centru /UKC/ Srpske uređaje za prečišćavanje vazduha, a prethodno smo izmjerili parametre u visokorizičnim zonama u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te ćemo 15 dana nakon instaliranja imati i rezultate rada ovih uređaja”, rekao je Vještica.

On je napomenuo da se već pregovara i o ugovoru o novoj poslovno-tehničkoj saradnji koja je šireg karaktera i koja podrazumijeva proizvodnju komponenti, a u kojem će biti navedeni i zabilježeni efekti rada ovih uređaja na UKC-u Srpske.

“Ti efekti će biti iskorišteni za privlačenje novih kupaca ovih proizvoda sa tržišta Srpske, BiH, ali i šire”, rekao je Vještica.

Mitjuškin je izrazio zadovoljstvo što su dvije kompanije prešle u drugu fazu saradnje i što se za kratko vrijeme došlo do realizacije pilot-projekta, odnosno instaliranja uređaja u zdravstvenoj ustanovi.

“Ova faza jedna je od najvažnijih u okviru projekta jer možemo da u stvarnim uslovima pokažemo kako ovi instrumenti rade, ali i da dobijemo zaključak od laboratorije, kao i komentare od ljekarske stručne zajednice”, rekao je Mitjuškin.

Prema njegovim riječima, na UKC-u Srpske biće montirani uređaji u prostorijama za koje su mjerenja kvaliteta vazduha pokazala da su oni najneophodniji.

Mitjuškin je napomenuo da je to najbolja garancija za kvalitet uređaja, te naveo da se njihova cijena kreće oko 150 evra za domaćinstva, te od 250 do 1.000 evra za profesionalne aparate, namijenjene za firme i kompanije.

“Imamo velike planove za razvoj ovog projekta, kao i interes da se on što prije realizuje na komercijalnom tržištu”, rekao je Mitjuškin.

 

Petričević je istakao značaj moguće proizvodnje filtera za prečišćavanje vazduha, koja ima veliki značaj za preduzeće “Kosmos”, kako zbog komercijalne opravdanosti, tako i u pogledu proširenja saradnje Srpske i Rusije.

“Očekujem da ćemo nakon testne faze od petnaestak dana potpisati i komercijalne ugovore, koji će obezbijediti zajednički nastup kompanija KRET i ‘Ќosmos’ kako na domaćem, tako i na evropskom tržištu”, rekao je Petričević.

Đokić je rekao da je krajnji cilj ovih aktivnosti da se u budućnosti organizuje ne samo promet ovih uređaja putem kompanije “Kosmos”, nego i proizvodnja određenih komponenti koje će biti sastavni dio ovih uređaja.

On je napomenuo da je Vlada Srpske okrenuta ka podršci radu preduzeća “Kosmos” i širenju proizvodnje, te dodao da vjeruje da ovaj projekat ima budućnost i da će biti uspješan u Republici Srpskoj, ali da će imati refleksiju i na evropsko tržište.

(Srna)