Politika 29.01.2019.

PAŠALIĆ: Apsolutno bezbjedno korištenje GMO soje

ČITANJE: 2 minute

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima /GMO/ povučen iz parlamentarne procedure kako bi se stanovništvo i javnost detaljno upoznali o ovom aktu, koji odobrava korištenje GMO soje za ishranu životinja.

Pašalić je podsjetio da u BiH postoje dva zakona o GMO. Jedan je na nivou RS, koji je donesen 2008. godine, a drugi na nivou BiH.

-Ta dva zakona se razlikuju u smislu da je zakon donesen u RS dosta strog i ne dozvoljava niti uzgoj, niti korištenje GMO kao hrana za ljude ili kao hrana za životinje. U međuvremenu je 2015. godine na nivou BiH donesen pravilnik koji omogućuje upotrebu genetički modifikovane soje isključivo za hranu za životinje. Danas imamo situaciju da se unazad četiri godine na tržištu BiH, prevenstveno FBiH, nalazi  stočna hrana koja sadrži genetički modifikovanu soju, koja je nezamjenjiv izvor proteina u hrani za životinje – pojasnio je Pašalić.

On dodaje da su iz tog razloga poljoprivredni proizvođači u RS, prije svega oni koji se bave živinarstvom, u lošijem položaju u odnosu na proizvođače iz FBiH, jer moraju tu hranu da kupuju na prostoru FBiH.

Pašalić kaže da su predloženim nacrtom zakona pokušali da dovedu naše proizvođače u isti položaj koji imaju proizvođači u FBiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, te svim drugim zemljama EU jer bi time pojeftinili proizvodnju. Pašalić podvlači da se radi isključivo o odobrenju za korištenje soje za ishranu životinja, koja je apsolutno bezbjedna.

– Ne nanosi nikakvu štetu životinjama, a posebno ljudima i ne može da dođe u proizvode poput mesa, mlijeka i jaja. Proizvodi od ove soje su prisutni na tržištu BiH unazad četiri godine i nije bilo nikakvih posljedica po životinje i ljude zbog njihove upotrebe. Ponavljam, govorim o GMO soji, a ne `Monstantovim` hibridima kukuruza, protiv čijeg smo gajenja i upotrebe – rekao je Pašalić.

On je istakao da će resorno ministarstvo upoznati javnost o pomenutom odobravanju upotrebe GMO soje u ishrani životinja putem javnih tribina, te da će zakon biti na dnevnom redu parlamenta u narednom periodu.

Vlada Republike Srpske povukla je danas iz skupštinske procedure Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima.

(Srpskainfo)