Vijesti 24.05.2022.

Pašalić: Imaćemo dovoljno hrane, a uvijek se možemo osloniti i na Srbiju

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska će imati dovoljno hrane za potrebe svog stanovništva u slučaju globalnih tržišnih poremećaja, a uvijek može da se osloni i na Srbiju, izjavio je danas Srni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je rekao i da se Srpska uvijek može osloniti na Srbiju koja proizvodi više hrane nego što su njene potrebe.

– Generalno, po mom mišljenju, hrane će imati i Evropa, jer je proizvodi više nego što joj treba – rekao je Pašalić Srni pred početak naučnog skupa u Novom Sadu pod nazivom “Održivi i pristupačni proteini u stočnoj hrani: izazovi i mogućnosti” na kojem je bio počasni gost.

On je naveo da u predstojećoj žetvi očekuje dobar prosječan prinos pšenice, u prosjeku pet tona po hektaru, što smatra da je dobro.

Pašalić je napomenuo da je pšenicom u Srpskoj jesenas zasijano nešto više od 42.000 hektara

– Prinos će zavisiti od toga da li su ili ne ratari primijenili sve potrebne agrotehničke mjere na parcelama zasijanim pšenicom – rekao je Pašalić.

On je objasnio da pojedini ratari u Srpskoj nisu dva puta prihranjivali pšenicu zbog visokih cijena azotnih đubriva i kod njih će prinos sigurno biti manji.

– Međutim, imamo velikih obradivih površina, gdje su ratari primijenili punu agrotehniku, pa će prinos pšenice biti veći i ići će od šest i do osam tona. Pred nama je još mjesec dana do žetve i vidjećemo, i kako će nas i vrijeme poslužiti – rekao je Pašalić i dodao da ni u drugim sektorima poljoprivredne proizvodnje nije bilo većih poremećaja.

On je istakao veliki značaj novih tehnologija za razvoj poljoprivrede, navodeći da u Srpskoj imaju posebne mjere kojima se finansiraju takvi projekti, te dodao da se već nabavljaju dronovi radi zaštite poljoprivredne proizvodnje u Lijevče polju kod Gradiške.

– Osim toga, svakog poljoprivrednika koji nabavi novu mehanizaciju, ili savlada novu tehnologiju, sufinansiramo kao Vlada i do 30 odsto – rekao je Pašalić i ocijenio da nauka mora biti primjenjiva u praksi i kad je riječ o poljoprivredi.

Naučni skup održava se u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji je u toku.

Međunarodni poljoprivredni sajam okupio je više od 1.100 učesnika iz Srbije, kao i dvadesetak zemalja Evrope i svijeta.

Ponudu na štandu Privredne komore Republike Srpske direktno predstavlja 11 preduzeća i kompanija iz Srpske, dok se njih više od 20 predstavlja posredstvom kataloga.

Sajam traje do 27. maja, a održava se na svom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma.

(Srna/ N.S)

Oznake: Boris Pašalić