Biznis 18.10.2019.

PAŠALIĆ O IZVOZU: Staje u RS prepune utovljenih goveda, moramo hitno da reagujemo

ČITANJE: 3 minute

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić upozorio je danas da se mora hitno reagovati zato što su poljoprivredni proizvođači u Srpskoj, čije su staje prepune utovljenih goveda, u vrlo teškoj situaciji jer još nije riješeno pitanje donošenja privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa.

“Pokušavamo da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima, ali tako da ne odmognemo prerađivačima mesa”, rekao je Pašalić danas u Gradišci na otvaranju manifestacije “Dani polja kukuruza Nova Topola 2019”.

On je naveo da se, s jedne strane, mora pojačati kontrola mesa koje se uvozi iz inostranstva zbog prisustva afričke kuge svinja i listerije, koja je bila prisutna u nekim zemljama EU.

“Razrađujemo mogućnost opterećenja, odnosno uvođenja dodatnih taksa prilikom uvoza mesa. Tu inicijativu sam uputio prošle sedmice i sada je razmatra nadležno ministarstvo na nivou BiH, ali ona mora biti verifikovana i u Savjetu ministara u tehničkom mandatu”, rekao je Pašalić.

On je podsjetio da je nekoliko puta razgovarao sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirkom Šarovićem i federalnim resornim ministrom Šemsudinom Dedićem, koji su pokazali spremnost da se ovaj problem što prije riješi.

“Vodimo intenzivne pregovore i sa ljudima iz Turske koji su ovdje registrovali firmu i koji, prema mojim informacijama, već kontaktiraju neke naše lokalne klaonice i pripremaju tu kampanju. Očekujemo da bi početkom novembra taj posao mogao i da krene”, istakao je Pašalić.

On je napomenuo da je dogovoren izvoz oko 3.000 tona mesa za Tursku, što bi, ako bi se to desilo, znatno rasteretilo poljoprivredne proizvođače.

“Postoji i inicijativa za izvoz živih goveda u Liban. Vidjećemo na koji način da pomognemo našim proizvođačima oko transporta do Luke Bar”, rekao je resorni ministar.

Prema njegovim riječima, postoji više aktivnosti koje se razrađuju, jer je u pitanju veliki problem.

“Staje su prepune utovljenih goveda, od kojih neka imaju više od 1.000 kilograma. Problem proizvođačima je da ih svaki dan hrane, jer im to predstavlja gubitak. Zbog toga moramo hitno da reagujemo”, poručio je on i dodao da postoji opšta saglasnost entitetskih ministarstva i ministarstva na nivou BiH da se uradi nešto po tom pitanju.

Na pitanje kada se može očekivati da zabrane stupe na snagu, Pašalić je rekao da sve zavisi od Savjeta ministara u tehničkom mandatu, koji treba da to verifikuje.

“To ne mora da bude apsolutna zabrana, niti zabrana za sve kategorije mesa”, pojasnio je ministar.

Napominjući da postoji veliki uvoz prednjeg čereka, Pašalić je rekao da je to jedna od kategorija koja se mnogo uvozi i da bi taj proizvod trebalo da se optereti taksom po kilogramu, ali da to treba da odobri Savjet ministara.

On je napomenuo da ne zna kada, ni da li će se to uopšte desiti, jer su te stvari van domašaja Ministarstva poljoprivrede Srpske što, kako je rekao, ne treba da bude razlog da ne reaguju.

Savo Radivojac iz Trošelja, koji se bavi tovom junadi, potvrdio je da su uzgajivači stoke u vrlo teškom položaju.

On je naveo da na godišnjem nivou na svojoj farmi uzgoji više od 250 junadi, da sada ima oko 200, te da ima velike troškove zbog njihove ishrane.

Radivojac je izrazio nadu da će ih prodati, ali i napomenuo da sada nemaju kupaca, te da su cijene mesa male.

On je podržao inicijativu za zabranu uvoza junećeg mesa i početak izvoza ove vrste mesa iz BiH u Tursku.

(Srna)