Vijesti 01.12.2015.

Pašalić: Rezultate popisa kroji politika

ČITANJE: 2 minute
foto: Press

foto: Press

Demograf Stevo Pašalić smatra da je “van pameti” da ni nakon dvije godine od popisa stanovništva u BiH konačni rezultati nisu ni na pomolu, te upozorava da takav scenario ukazuje na to da neko pokušava da ih naštima kako bi na temelju pogrešnih statistika u budućnosti ostvario određene benefite.

– Ovdje mislim prvenstveno na Bošnjake popisivane u Republici Srpskoj, prilikom čega smo došli do nekih krajnje apsurdnih podataka- rekao je Pašalić za “Press”.

On je kao primjer naveo popis u Zvorniku, gdje su uočene razne manjkavosti, pa tako ispada da jedno domaćinstvo ima 30 članova, od čega četvoro djece koja školu pohađaju u NJemačkoj.

Pašalić je naglasio da je to dokaz da Bošnjaci idu na varijantu dobijanja pogrešnih podataka o ukupnom broju stanovništva, a onda će biti pogrešne i sve druge karakteristike stanovništva.

Pojasnivši da u kategoriju stalnih ili rezidentnih stanovnika ne ulaze lica koja su odsutna iz BiH duže od godinu dana, iako imaju državljanstvo BiH, Pašalić je podsjetio da je u javnosti već odjeknula vijest da 10 odsto ljudi ne ulazi u kategoriju stalnog stanovništva, a što je više od 350.000 osoba.

Pašalić je dodao da to znači da u BiH nema ni približno 3,8 miliona stanovnika, već da realno ima oko 3,5 miliona i da takvu procjenu iznose i međunarodni eksperti.

– Očigledno je kod nas popis isključivo političko pitanje- ističe Pašalić.

On je naveo da bi, zahvaljujući pogrešnim rezultatima popisa, “druga strana” mogla da profitira tako što bi bolje prošla u podjeli vlasti, dodajući da pogrešni popisni podaci uopšte nisu bezazlen problem zbog pravljenja raznih istraživanja i planiranja na osnovu njih.

(Press)