Vijesti 26.09.2015.

Pašalić: Uzgajivači ovaca zadovoljni stanjem na tržištu

ČITANJE: 1 minuta
Pasalic

Uzgajivači ovaca u Republici Srpskoj zadovoljni su otkupnim cijenama jagnjadi i mesa, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Pašalić, koji danas prisustvuje četvrtoj regionalnoj izložbi ovaca “Obronci Vlašića 2015” u Imljanima kod Kneževa, istakao je da je broj stada posljednjih godina konstantan.

– Na ovoj izložbi je oko 20 stada, uglavnom uzgajivača sa područja Kneževa i okoline. Uzgajivači su prilično zadovoljni stanjem na tržištu, a najviše ovaca i jagnjadi plasiraju na područje Federacije BiH – rekao je Pašalić.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede već nekoliko godina podstiče podizanje stada ovaca, izdvajajući 10 KM po grlu.

Pašalić je napomenuo da je cilj ovakvih izložbi da se udruže proizvođači kako bi lakše plasirali grla na tržištu i postizali što bolju cijenu.

Prema njegovim riječima, najveće mogućnosti za razvoj ovčarstva imaju područja Kneževa, Manjača, Romanije i Hercegovine.

Govoreći o bolestima stada, Pašalić je rekao da one nisu potpuno iskorijenjene, ali da ih je posljednjih godina sve manje i da je situacija pod kontrolom.

– Naše veterinarske službe to dosta dobro kontrolišu. Za uzgajivače je najvažnije da se vakcinacija stada vrši na terenu i da je besplatna – rekao je Pašalić.

(Agencije)