Svijet 18.10.2022.

PATRIJARH KIRIL: SPC najbliža ruskoj crkvi po kulturi, duhovnosti i odanosti jedinstvu Slovena

ČITANJE: 1 minuta

Ruski patrijarh Kiril poručio je da je potrebno sačuvati jedinstvo srpske i ruske crkve koje se zasniva na zajedništvu duhovnog života, svetih i povijesti.

Patrijarh Kiril istaknuo je da je srpska crkva najbliža ruskoj po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena.

“Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije, to je povijesna činjenica. Čak i sada, budući da ste u središtu Europe, u teškoj ste situaciji“, rekao je patrijarh Kiril, koji je služio liturgiju u Patrijaršijsko-uspenjskom Sabornom hramu Moskovskog kremlja, uz episkopa Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh Kiril pozdravio je episkope SPC i poručio da su radosni jer zajedno s njima u liturgiji sudjeluju i mitropolit Joanikije i episkop pakračko-slavonski Jovan.

Mitropolit Joanikije naglasio je da episkopi, svećenstvo i cijeli srpski narod moli za patrijarha Kirila i za cijelu svetu Rusiju, priopćeno je iz službe moskovskog patrijarha i cijele Rusije.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve doputovali su u Moskvu na poziv patrijarha Kirila zbog sudjelovanja na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu “Srpska utjeha ruskom srcu” na Pravoslavnom humanitarnom sveučilištu Svetog Tihona.

(Srna/SB)

Oznake: patrijarh Kiril