Region 28.06.2021.

Patrijarh na Gazimestanu pozivao na mir, policija privodila vjernike sa srpskim obilježjima

ČITANJE: 3 minute

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je vjerujućem narodu na Kosovu i Metohiji da budu na Hristovom putu jer se tada nemaju čega plašiti, a potom je na Gazimestanu služio parastos kosovskim junacima.

U razgovoru sa okupljenim Srbima, patrijarh Porfirije im je poručio da moraju očuvati svoju pravoslavnu vjeru jer bez nje neće imati nacionalni i duhovni identitet.

– Ako nemamo duhovni korijen i ako izgubimo svoj duhovni identitet bićemo jedna bezlična masa od koje se može praviti šta god – rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je podsjetio da su poslije Drugog svjetskog rata tadašnje vlasti prvo htjele Srbima da izbrišu sjećanje na Crkvu i njihov duhovni identitet, a gdje god su u tome uspjeli “napravljeno je testo od koga je pravljeno sve i svašta”.

– Knez Lazar je to znao. Nije Kosovska bitka bila bitka za zemaljska carstva, već za očuvanje Boga u sebi, a kad njega imamo u sebi drugačije vidimo sebe i druge ljude – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost ističe da kosovski zavjet nije usmjeren na eliminaciju bilo koga, već naprotiv, da utemelji jevanđeljske vrijednosti koje se svrstavaju u dva pravca “ljubav prema Bogu i ljubav prema drugim ljudima”.

Patrijarh je danas služio na Gazimestanu parastos kosovskim junacima pred oko 2.000 vjernika, uz sasluženje epsikopa.

Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko primorski Јaonikije podsjetio je da se Knez Lazar 1389. godine zavjetovao Hristu, svojoj vjeri i Crkvi, prolivši krv svoju za slobodu i odbranu otadžbine.

– To jeste bila jedna velika pobjeda mnogo značajnija od onih koje se odnose na bojnom polju. U Kosovskoj bici Srbi su dobili veliku ranu, ali su odnijeli moralnu pobjedu i uspeli se na visinu sa Hristom, a Gospod je primio krv kosovskih junaka i osvetio je, jer je ta krv izlivena za Hrista – rekao je mitropolit Јoanikije.

Mitropolit Јoanikije naglasio je da je kosovska žrtva ugrađena u temelje srpske istorije i dodao da je bilo mnoštvo tih mučenika od Kosovskog boja do Јasenovca i Košara.

Saborovanje Srba i Gračanici i na Gazimestanu obezbjeđivao je veliki broj policajaca samoproglašenog Kosova koji su, radi potpune kontrole okupljenih, koristili dronove i navođenu letjelicu.

Iako je patrijarh i ovom prilikom pozvao na mir i istakao da je moguć suživot, na Gazimestanu i ove godine obilježavanje Vidovdana nije prošlo bez incidenata. Policija samoproglašenog Kosova privodila je vjernike sa srpskim obilježjima. Ni monasi nisu pošteđeni. Policija je na nekoliko prilaznih puteva zaustavila više desetina vozila sa registarskim oznakama iz centralne Srbije.

Državna proslava Vidovdana organizovana je u Kruševcu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je vijenac na Spomenik kosovskim junacima i odao poštu svim srpskim ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima.

– Ono što je danas za nas najvažnije to je da Srbija, koju su htjeli da ubiju i zatru na Vidovdan 1389, ne samo što nije umrla, ona danas nije samo nebesko carstvo poginulih junaka, Srbija je, za razliku od mnogih drugih zemalja, slobodna i slobodarska zemlja, u Srbiji ne odlučuje niko drugi do njenih građana – rekao je Vučić.

U prestonici Lazareve srpske države Kruševcu, okupio se veliki broj građana. Upravo su se Srbi iz ovog, ali i drugih krajeva Balkana odazvali pozivu kneza Lazara 1389. godine da pođu na Kosovo. Na ovom događaju održana je ideja o važnosti države, otpora okupatoru i žrtvi za čast naroda.

(Srna/SB)