Region 13.10.2022.

Patrijarh Porfirije 15. i 16. oktobra u Vukovaru

ČITANJE: 2 minute

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetiće tokom predstojećeg vikenda Eparhiju osječkopoljsku i baranjsku, tokom koje će osveštati obnovljeni Saborni hram u Vukovaru porušen tokom rata.

Doček srpskog patrijarha srpskog biće upriličen u subotu, 15. oktobra, u 16.45 časova ispred Sabornog hrama u Vukovaru, poslije čega će biti služen svečani čin doksologije, saopšteno je iz Eparhije.

U nedjelju, 16. oktobra, u 9.00 časova biće služena liturgija sa činom osveštanja i tronosanje hrama, a u nastavku će biti osveštan i Srpski dom u Vukovaru.

Njegovo preosveštenstvo episkop osečkopoljski i baranjski Heruvimom istakao je značaj ove posjete i veliku radost koju ona predstavlja za vjernike ovog kraja, budući da će ovo biti prvi put nakon 83 godine da jedan srpski patrijarh pohodi Vukovar.

Episkop Heruvim rekao je za TV Hram da je naročito važno što će tokom posjete biti osveštan obnovljeni Saborni hram koji je u ratu bio porušen i devstiran.

– Osveštava se ovaj hrma koji treba biti duhovni centar našeg naroda, a dolazak patrijarha je pečat sveta toga – kaže episkop Heruvim i naglašava da će posjeta patrijarh Porfirija ovom kraju dati dodatnu snagu srpskom narodu.

Hram Svetog oca Nikolaja jedna je od najznačajnijih i najstarijih baroknih građevina srpskog naroda sjeverno od Save. Izgrađen je u baroknom stilu, u periodu od 1733. do 1737. godine.

U noći između 18. i 19. septembra 1991. godine, aktiviran je eksploziv na Sabornoj crkvi Svetog Nikolaja, što je dovelo do velikih oštećenja na crkvi.

Srušen je gornji dio zvonika, krovna konstrukcija i svod. Unutrašnjost crkve potpuno je demolirana i izgorjela, ali je podvigom sveštenika Đorđa Šijakovića dobar dio ikona sa ikonostasa spasen i prenesen u Petrovaradin, u Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, gdje su obnovljene.

Bogato izrađeni inventar koji je krasio ovaj hram (duborezni pozlaćeni ikonostas, duborezne pevnice, tronovi, stolovi, klupe) trajno je uništen.

Od stradanja su sačuvane 33 ikone sa ikonostasa, 20 malih cjelivajućih ikona na drvetu, dva Sveta Јevanđelja iz 18. vijeka i donja ploča Časne Trpeze sa tekstom iz 1799. godine. Zahtjevna građevinska obnova je trajala u periodu od 2009. do 2014. godine.

Obnovu hrama u potpunosti je finansirala Vlada Hrvatske sa izradom novog dureznog ikonostasa. Atelje “Stanišić” iz Sombora izradio je, po starim, originalnim nacrtima, nove vitraže za crkvu Svetog Nikolaja, koji su postavljeni 2014. godine.

(Srna/ N.S)