Vijesti 15.09.2022.

Patrijarh Porfirije: Gde nema crkve, pre ili kasnije, odumire i narod

ČITANJE: 2 minute

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bijeljini da je konstanta i garant nepokolebljivog srpskog jedinstva pravoslavna vjera, koju Srbi ni za šta nisu mijenjali i koja ih je kao narod očuvala neizmijenjene.

“Gde ima crkve, ima i našeg naroda. A gde je nema, pre ili kasnije, odumire i narod”, rekao je patrijarh u obraćanju na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini.

Patrijarh Porfirije je istakao da jedinstvo srpskog naroda nije u brojkama, niti i u matematici i geografiji, a nije zasnovano ni na krvi i tlu.

“Naše jedinstvo nije u kvantitetu, već u kvalitetu. Jedna grčka poslovica kaže: `Nije u mnogome dobro, ali u dobrome uvek jeste mnogo`. Zato naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo kao osnov svega”, napomenuo je patrijarh srpski.

Podsjetivši da su Srbi ne tako davno bili pod zastavama koje nisu iskazivale srpski duhovni identitet, sistem vrijednosti i način života, patrijarh Porfirije je ukazao da se srpski narod pod tim barjacima samoporicao i postajao bezoblična masa pogodna da je drugi oblikuju kako hoće.

“Da se ne lažemo, i danas smo otvoreno i ispod radara izloženi nasrtajima raznih ideologija i politika, koje nam nose tuđe zastave, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i naprave od nas ono što niti smo bili, niti želimo da budemo”, upozorio je patrijarh srpski.

Njegova svetost rekao je da svaki narod ima svoju dušu, ističući da je, ako se nje odrekne ili je izgubi i zapostavi, osuđen na odumiranje.

“Duša srpskog naroda jeste hrišćanska pravoslavna vera. Da njome nije živeo, naš narod bi davno nestao sa istorijske scene”, ukazao je patrijarh Porfirije.

Ističući da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog dubinskog identiteta jednog naroda, patrijarh Porfirije je naveo da srpska zastava upućuje na to ko smo, šta smo i kojim putem smo se zaputili.

“Značenje naše zastave i svih prethodnih ima svoj koren u hristolikoj zastavi pobede i slobode cara Konstantina. Zato ona (zastava) treba da bude znak da je naš identitet izgrađen i utvrđen na istom identitetu na kojem je građena i Konstantinova zastava, a to je identitet koji se zove Crkva Hristova”, naglasio je patrijarh Porfirije.

NJegova svetost je rekao da, gdje god da srpski narod živi, postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim i jedinstvenim.

“Ta nit se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva”, naglasio je patrijarh Porfirije.