Region 19.03.2021.

PATRIJARH PORFIRIJE: Imam Stepinčeva pisma upućena papi, dijelovi su zaista duboko problematični

ČITANJE: 2 minute

“Hrvatsku neću napustiti i nisam je napustio”, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku.

“Da bismo nadišli predrasude, važno je da razumijemo jedni druge. Kako bismo razumjeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos. Tako da svoj boravak i svoj život u Hrvatskoj, koju neću napustiti i nisam napustio, osjećam i kao veliki dug, najprije Bogu, a onda i ljudima koji žive u Hrvatskoj. U tom smislu na prvom mjestu pravoslavnim Srbima, a onda u istoj mjeri Hrvatima, katolicima, muslimanima, židovima, s kojima sam dijelio iskustva i dobro i zlo, i mnogim ljudima koji zapravo nemaju nikakav odnos prema bilo kojoj vjeri”, rekao je Porfirije, prenosi index.hr.

Porfirije, koji je obnašao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, rekao je da je s izvjesnom tugom doživio odlazak iz Hrvatske te napomenuo da će do daljnjeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

“Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca”, dodao je. Upitan o patrijarhu Irineju i njegovim stavovima oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je opisao kao “ustaškog vikara”, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom Stepinca te da je potom formirana komisija, ne samo kao izraz odluke pape Franje nego kao produkt dogovora između Irineja i pape Franje.

“Mi smo imali plodan rad u toj komisiji. Nažalost, svaka strana je ostala na svojim pozicijama”, rekao je Porfirije.

O Stepincu

Dodao je kako u rukama ima pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII. i u kojima se zaista mogu naći mjesta koja su “duboko problematična”.

“To ne znači da on nije živio u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-bijeloj tehnici, ali bilo kako bilo, rad te komisije je bio veoma plodotvoran. Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova i imam dojam da je svatko bolje upoznao razloge one druge strane”, rekao je Porfirije.

(SB)