Vijesti 17.05.2024.

Patrijarh Porfirije: Mi smo svoje stradanje dostojanstveno nosili, nismo trljali nos drugima

ČITANJE: 2 minute

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je danas da je srpski narod pretrpio zločine neslućenih razmjera, ali da je smogao snage da ide dalje, pružajući ruku drugima i ulažući ogromne napore u zajednički život.

– Nismo insistirali, ni trljali nos bilo kome svojim stradanjem, nego smo to stradanje i njegove rane dostojanstveno nosili i nosimo, imajući nevino postradale žrtve kao naš zalog pred prestolom Gospodnjim za vječnost, uzdajući se u njihove molitve i to ne samo za nas, nego i za one koji su njima zlo nanosili – rekao je patrijarh srpski, koji se danas sastao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh je istakao da je srpskom narodu i Crkvi najpotrebnije sabiranje i jedinstvo.

– Jedinstvo podrazumijeva to da smo različiti, čak i po stavovima, ali ako imamo ambicije da sebe vidimo kao zreo narod i da se nazovoemo dostojnim nasljednicima onih koji su nam prethdili, onda moramo govoriti o neophodnosti jedinstva naroda u cjelini, bez obzira na različitosti – poručio je patrijarh Porfirije.

Dodik: Na sastanku sa patrijarhom i Vučićem i o statusu srpskog naroda u regionu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas na sastanku sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu bilo riječi i o rezoluciji o Srebrenici, ali i o statusu Crkve i o otežanom statusu srpskog naroda izvan Srpske i Srbije.

“U Sloveniji je velika srpska zajednica, koja nije dobila ni status nacionalne manjine da bi mogla na taj način da upražnjava svoje zakonska i druga očekivanja. Položaj Srba u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, u Sjevernoj Makedoniji, u Hrvatskoj pomalo je problematičan, što je zahtijevalo razgovore o tome kako rješavati ta pitanja u različitim zemljama”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je rekao da se ovih dana u Beogradu održava Sabor Srpske pravoslavne crkve i da je današnji sastanak bio prilika da u okviru predsjednika Srbije bude organizovan sastanak za Njegovu svetost i vladike i da se razgovara.