Region 24.03.2021.

PATRIJARH PORFIRIJE: Naše žrtve su nevine zato što se srpski narod branio od NATO-agresije

ČITANJE: 1 minuta

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da su u NATO bombardovanju Srbije, tokom koje se srpski narod branio od agresije, stradali nevini ljudi.

“Ne sudite, da vam se ne sudi. I ja sam došao ovdje sa osjećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se sjetimo i da možemo da kažemo šta je istina. Skupili smo se da bismo se zajedno, saborno, sjetili nesrećnih dana prije 22 godine. Prije svih da se sjetimo i da se sjećamo nevinih žrtava. A naše žrtve su nevine zato što se naš narod branio od agresije”, rekao je patrijar Porfirije na početku komemorativnog programa povodom Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Јugoslaviju 1999. godine.

On je podsjetio da su mnogi junaci dali život na braniku otadžbine, prenosi RTRS.

“I mi moramo da se molimo njima, zato što ih je Bog upisao u knjigu vječnosti. Večeras želim da istaknem da se u tih 78 dana kod našeg naroda, ne samo kod onih koji su branili mostove, nego i kod drugih koji su se sklanjali od bombi, tada projavila jedna suštinska osobina našeg etosa, dragocjeni dio našeg identiteta, a to je međusobna solidarnost i hrišćanska ljubav za bližnje”, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je naveo da se ta solidarnost ponovila i pokazala i tokom epidemije virusa korona, gdje su, kako je rekao, naši vitezovi postali ljekari i medicinske sestre, radnice u prodavnicama…

Istakao je da “nas je i tada, kao i sada, održao hrišćanski način života, kojem nas je naučio Sveti Sava”.

(SB)