Region 05.05.2022.

Patrijarh Porfirije sa KiM: Ovo su naše svetinje, one pripadaju SPC

ČITANJE: 1 minuta

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je potrebno zaštititi baštinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Porfirije je, u razgovoru sa predstavnicima medija poslije posjete manastiru Visoki Dečani, rekao da su sve svetinje na Kosovu i Metohiji, kao što su Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica, Bogorodica LJeviška i druge, baština Srpske pravoslavne crkve.

– Ovo su naše svetinje. One pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Međutim, sve što je duhovno nikada, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka ili na jedan narod – rekao je srpski patrijarh.

Prema riječima NJegove svetosti, baš zato što je duhovno, iako je srpsko, prevazilazi i po značaju i po ljepoti granice i postaju svetinje koje su kulturna baština cijelog svijeta, pa zato ne treba da čudi što su ove svetinje pod zaštitom Uneska, saopšteno je iz SPC.

– Otuda svi treba da uložimo napor, monasi to čine, Crkva to čini, ali i svi drugi činioci i na lokalu i šire, ali i globalno, da se ovakve svetinje zaštite kao kulturna baština iz 14. veka, nešto što je ljudski rod najuzvišenije i najlepše mogao da da i jeste dao u ovim svetinjama – naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da svi činioci, dobronamjerni, treba da ulože napor ne samo da se čuvaju i očuvaju ove svetinje, nego da imaju značaj koji su imale kroz istoriju.

– Značaj za nas, jer jesu naše nasleđe, pravoslavno srpsko, ali i za sve druge ljude – istakao je patrijarh Porfirije.

(Srna)